IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OZBILJNA GLAVOBOLJA ZA BRISEL: Andrija MANDIĆ, vodi crnogorski parlament i u Savjetu je za odbranu i bezbjednost zemlje članice NATO- a i brzo će doći u Moskvu? (foto)

Ruski medij likuju: NATO upozorio nove CG vlasti; ANDRIJA Mandić će brzo doći u Moskvu?

BRISEL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 04. 11. 2023… 13: 39… OZBILJNA GLAVOBOLJA ZA BRISEL: Andrija MANDIĆ, vodi crnogorski parlament i u Savjetu je za odbranu i bezbjednost zemlje članice NATO- a i brzo će doći u Moskvu? (foto)

Ulazak u vlast u Crnoj Gori pro- ruskog Demokratskog fronta postala je ozbiljna glavobolja za NATO. Uostalom, jedan od čelnika Fronta, Andrija Mandić, koji sada vodi crnogorski parlament, ući će u Savjet za odbranu i bezbjednost zemlje članice NATO- a, a tu neće donositi samo najvažnije vojno-političke odluke, nego takođe ima pristup tajnim podacima Alijanse— ocjenjuje ruski „Коммерсантъ”.

„Zapad je već oglasio uzbunu: neće li povjerljive informacije NATO-a sada— preko Mandića, koji otvoreno priznaje da je neprijatelj NATO- a i Vladimira Putina smatra svojim liderom — ići u Moskvu?”

„Međutim, ovi problemi nijesu jedini”, procjenjuje ruski dnevnik.

„Crna Gora, koja je u NATO ušla prije šest godina dok su tamo bile na vlasti proevropske snage, sada može čak i blokirati daljnje širenje NATO- a. Odnosno učiniti nešto što Rusija, ma koliko se trudila, nije mogla postići”.

Čitaj još:   SADA JE SVE JASNO: Objavljen snimak terorista kako preko planine bježe prema samostanu Banjska, nakon napada na kosovsku policiju... (foto, video)

„Upravo ulazak Crne Gore i otvoren put za daljnje širenje NATO- a, a nikako iz bojazni da će ulaskom zemlje s vojskom od tri hiljade u Alijansu ozbiljno ojačati njezin vojni potencijal— razlog je za negativnu reakciju Moskve, koja je tada malu jadransku republiku uvrstila u svoje velike neprijatelje”.

„Prije tri godine u Crnoj Gori su na vlast došle nove snage”, piše „Коммерсантъ”. „Štoviše, ključnu ulogu u tome nije imala samo Srpska pravoslavna crkva, koja je organizovala proteste u obliku neđeljnih crkvenih procesija. Smjeni vlasti, naime, doprinio je Zapad koji je odlučio stati na kraj tridesetogodišnjoj vladavini Demokratske partije socijalista i lidera Mila Đukanovića, pod čijim je vodstvom država stekla nezavisnost i ušla u NATO”.

„Sadašnje vlasti u Crnoj Gori su sasvim sposobne blokirati prijem novih članica u Alijansu. Uostalom, imajući većinu u parlamentu, lako mogu glasati protiv odobrenja bilo kojeg kandidata za članstvo u NATO-u. I proširenje Alijanse će biti obustavljeno”, izvještava „Коммерсантъ”.

„NATO je već UPOZORIO da bi Crna Gora pod novom vladom mogla biti odsiječena od tajnih podataka. I stvarno je tako. Ali malo je vjerovatno da će to uticati na glasanje u crnogorskom parlamentu o potencijalnim novim državama-regrutima za Alijansu”.

Čitaj još:   BRAVO ZA NAŠE HEROJE: Tim iz BiH spasio devet osoba, nastavljaju potragu za preživjelima u razorenom Hatayu... (foto, video)

BONUS VIDEO: ARGUMENTI- Mandić: Rekonstrukcija Vlade CG za godinu, pozicije ZBCG dogovorene…

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more