IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Prekić- Istoričar: Siguran sam da su ovom vlašću najzadovoljniji u BEOGRADU i MOSKVI… (foto)

“Nije pitanje hoće li ova vlada biti srušena, nego ko će je prvi srušiti”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 05. 11. 2023… 00: 39… ADNAN Prekić- Istoričar: Siguran sam da su ovom vlašću najzadovoljniji u BEOGRADU i MOSKVI… (foto)

Istoričar i profesor na Univerzitetu Crne Gore Adnan Prekić smatra da je premijer Milojko Spajić od prvog dana pogrešno vodio proces formiranja Vlade.

“Siguran sam da je ova vlada iznuđeno rješenje kojim nije zadovoljan niti jedan od njenih konstituenata i da će već u decembru, nakon izglasavanja budžrts za sljedeću godinu, početi prve nesuglasice koje će voditi rušenju vlade”, kazao je on za Jutarnji list.

Dodaje kako je Spajić, da bi politički preživio, morao po svaku cijenu formirati vladu. Sada kao premijer ima prostor vratiti kontrolu nad strankom i marginalizovati ulogu Milatovića koji je pokazao jasne političke ambicije.

Prekić zato najavljuje da će svi učestvovanje u vladi iskoristiti samo za pripremu pozicija za nove izbore.

Čitaj još:   ADNAN Prekić- istoričar: Ministarstvo da odbaci pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta u Pljevljima, 27. oktobar je obična istorijska izmišljotina... (foto, video)

“Nije pitanje hoće li ova vlada biti srušena, nego ko će je prvi srušiti”, ističe Prekić.

Njegov je stav kako je sada samo formalizovano ono što je na snazi tri godine.

“Izbor četničkog vojvode Mandića samo je simbolično zaokruživanje procesa koji u Crnoj Gori traje od 2020. godine. Proruske i etnonacionalističke snage, koje personifikuje Mandić, već su tri godine na svim nivoima vlasti u Crnoj Gori, a ovim izborom taj je proces samo formalizovan”, kaže Prekić.

Smatra kako su posljednjim procesima Rusija i Srbija formalno stavile do znanja Briselu i Vašingtonu da je njihova politika u Crnoj Gori poražena i da je dolazak proruskih etnonacionalista na ključne pozicije u jednoj članici NATO-a ogolio sve slabosti i promašenost prozapadne politike u Crnoj Gori.

“Siguran sam da su novim predsjednikom Skupštine i novom vladom najzadovoljniji u Beogradu i Moskvi”, dodaje ADNAN Prekić.

izvor Portal analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more