IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Antifašisti Cetinja: Samo u antifašističkom duhu Cetinje može opstati i ostati dosljedno sebi… (foto)

‘Samo u antifašističkom duhu Cetinje može opstati i ostati dosljedno sebi – sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti nacija, religija i kultura”

Polaganjem vijenca na grobove partizana kod Vlaške crkve, poginulih u borbama za oslobođenje Cetinja 1944. godine, predstavnici udruženja “Antifašisti Cetinja” odali su počast palim borcima i obilježili 13. novembar – Dan oslobođenja Cetinja.

“Cijeneći antifašizam dokazujemo da poštujemo sve velike žrtve narodnooslobodilačke borbe koje su nas dovele do pobjede i slobode i omogućile da gradimo svoju zemlju i u njoj vrijednosti koje u središtu imaju čovjeka i njegovu ljudskost, a ne nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo određenje.

Samo u antifašističkom duhu Cetinje može opstati i ostati dosljedno sebi – sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti nacija, religija i kultura”, saopšteno je iz udruženja „Antifašisti Cetinja“.

Antifašisti Cetinja su saopštili da ih ovaj dan obavezuje da se podsjete svih koji su ugradili sebe i svoje živote u stamene temelje današnje Crne Gore.

Čitaj još:   Danas će ZABIJELJETI CIJELI BALKAN: Evo do kog datuma će padati snijeg... (foto)

“Iz cetinjskog kraja u narodnooslobodilačkoj borbi, učestvovalo je oko 5 hiljada boraca. Poneseni snom o slobodi, u toj borbi poginlo je 970 boraca, a kao žrtve fašističkog terora 525 naših sugrađana.

Cetinje je dalo 49 narodnih heroja. Sa ponosom i osjećanjem uzvišenosti danas ih se sjećamo, jer njihova žrtva je putokaz za našu dalju borbu”, zaklučuje se u saopštenju.

Kod Vlaške crkve sahranjeni su šesnaestogodišnji skojevac Rajko Begović, ubijen od strane četnika uoči oslobođenja grada, kao i partizani, borci Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade poginuli u borbama za oslobođenje Cetinja: Panto Drecun, Dušan Vujović, Gavrilo Burzanović, Radomir Šipčić, Grga Kovačević, Ivan Pavković i Milun Vukosavljević.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more