IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTRAGA BEZ KRAJA: ODT Pljevlja godinu i po dana, izviđa FALSIFIKOVANE DIPLOME medicinara, zvanja fakulteta iz regiona preplavila CG… (foto)

Prošlo je više od godinu od kad je pokret Alternativa podnio ODT Pljevlja krivičnu prijavu za falsifikovanje diploma protiv 54 medicinara u Pljevljima. Iako je tada najavljena ”oštra” borba protiv ovog problema koji je više od deset godina prisutan u Crnoj Gori epilog odluke Osnovnog državnog tužilaštva i dalje nije poznat, jer je, kako kažu, izviđaj i dalje u toku.

Pokret Alternativa podnio je još u februaru prošle godine krivičnu prijavu ODT Pljevlja protiv 54 medicinara koji su zaposleni u Opštoj bolnici Pljevlja, JU Eko Bajka Pljevlja i Dom starih. Međutim nakon više od godinu i po na rezultate postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima i dalje čekamo.

Portal Standard je povodom ove prijave uputio pitanja ODT Pljevlja, odakle su nam vrlo kratko i bez dodatnih pojašnjenja odgovorili da je u predmetu za koji se interesujemo izviđaj u toku.

Pomalo nevjerovatno zvuči informacija da izviđaj u jednom ovakvom predmetu traje više od godinu i po, te da za svo ovo vrijeme Osnovno tužilaštvo u Pljevljima nije moglo da izađe u javnost sa nekim konkretnim inforacijama, ako ne i čak da potpuno proceusira slučaj.

Da je Crna Gora ”zatrpana” lažnim diplomama i da Pljevlja nisu izolovan slučaj, pokazuju i podaci Studentskog parlamenta, koji govore da je samo u posljednjih deset godina u Crnu Goru stiglo 20.000 diploma sa fakulteta iz regiona, dok je na crnogorskim fakultetima, za deceniju, izdato oko 30.000 diploma.

Čitaj još:   TEŠKO DIŠE I TRPI BOLOVE Rasim Ljajić, mora da ostane u bolnici... (foto, video)

O kakvim se institucijama radi govori podatak da je privatna ustanova u Tutinu otvorena 25. avgusta 2016. a da je jedan broj lica završio srednje obrazovanje za medicinsku sestru ili tehničara 25. juna iste godine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, u julu 2019. zabranilo je rad Srednje škole „Tutin“. Štancovane diplome iz ove škole prvo su otkrili poslodavci u Njemačkoj, pa su stopirali zapošljavanje medicinara iz Srbije sa ispravama iz Tutina. Ministarstvo prosvjete Crne Gore je za tri godine, koliko je tutinska škola radila, nostrifikovalo 102 diplome medicinskog smjera iz ove institucije.

Nadležne institucije su tokom prošle godine najavile beskrupuloznu borbu protiv lažnih diploma, međutim makar do danas konkretni rezultati u borbi protiv lažnih diploma su izostali

„Dao sam nalog da sve zdravstvene ustanove dostave podatke o srednjem i višem medicinskom kadru koji se prekvalifikovao i koji je stekao diplome u državama regiona“, najavio je još u maju prošle godine ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

No, osim zdravstva problem lažnih diploma je prisutan i u sektoru bezbjednosti.

U martu prošle godine tadašnji državni sekretar u MUP- u Zoran Miljanić kazao da je određeni broj obrazovnih isprava sporan sa više aspekata.

Miljanić je najavio provjeru diploma i u sektoru bezbjednosti, posebno sa privatnih fakulteta iz zemalja regiona – Fakultet Sokolac, Istočno Sarajevo, Fakultet Union, Nikola Tesla Beograd, Čačak, Novi Pazar, Blace, te kazao je da je veliki broj policijskih službenika završio fakultete na takvim ustanovama – u Sokocu 96, Nikola Tesla u Beogradu preko 50.

Čitaj još:   Srpski FANTOM dolijao: Gastarbajter divljao po auto-putu u Švajcarskoj, uhapšen nakon POTJERE... (foto)

Epilog sa falsifikovanom diplomom Miljane Pavličić pomoćnice direktora Insituta za javno zdravlje očigledno je samo vrh ledenog brijega, kad su u pitanju epilozi predmeta lažnih diploma, te se prema posljednjim najavama iz Ministarstva prosvjete, koje je zaduženo za provjeru diploma, može očekivati objavljivanje novih slučajeva lažnih diploma.

izvor: standard.me

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more