IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DECEMBAR NAM DONOSI NOVA IZNENAĐENJA: Evo kakvo će vrijeme biti u naredne dvije sedmice… (foto)

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se nastavlja sa promjenjivim i raznolikim vremenskim prilikama u regionu jugoistoka Evrope…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak 05. 12. 2023… 07: 09… DECEMBAR NAM DONOSI NOVA IZNENAĐENJA: Evo kakvo će vrijeme biti u naredne dvije sedmice… (foto)

Od posljepodnevnih sati u utorak (05.12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje. U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Jutros je najhladnije na Sokocu gdje je izmjereno minus 11 stepeni Celzijusa. U Drvaru je izmjereno minus devet, Livnu i Tuzli minus osam, Banjaluci, Bugojnu, Srebrenici i Zenici minus sedam, na Ivan Sedlu, u Sanskom Mostu i Zvorniku minus šest, Bijeljini, na Bjelašnici, u Doboju i Sarajevu minus pet, Prijedoru i Širokom Brijegu minus četiri, Gradačcu minus tri, Stocu minus dva, Trebinju dva, Mostaru tri i Neumu četiri stepene Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini danas je pretežno sunčano prije podne. U drugom dijelu dana postepeno naoblačenje sa zapada. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između nula i pet, na jugu od osam do 12 stepeni.

Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja u decembru, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo. Pored osjetno nižih temperatura očekujemo i snijeg u Bosni. a kišu u Hercegovini.

Od popodnevnih sati u utorak (05. 12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje. U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Čitaj još:   SAD: OTAC I SIN IZ ULCINJA PROGLAŠENI HEROJIMA NJUJORKA... (video)

Minimalne temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na području Hercegovine od 3°C do 8°C. Najviše dnevne između 0°C i 5°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10. 12.) i početkom naredne sedmice. Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka (14. 12.).

Jutarnje temperature kretat će se između 0°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 12°C, u Hercegovini do 14°C, saopćio je Zavod.

U utorak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u večernjim satima na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Tokom noći na srijedu padavine se šire na veći dio zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus tri i jedan, na jugu od tri do šest stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između četiri i osam, na jugu do 11 stepeni.

U srijedu, oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom koji bi prelazili u snijeg. U višim područjima će padati snijeg. U Hercegovini se očekuje kiša. Vjetar slab, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Temperatura zraka većinom između nula i pet, na jugu od šest do 11 stepeni.

Čitaj još:   DPS: Prosipanje magle po pljevaljskim putevima... (foto)

U četvrtak, u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabim snijegom. Na jugu zemlje kiša. U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus dva i dva, na jugu do šest stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između jedan i pet, na jugu od osam do 11 stepeni Celzijusa.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more