IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Veliki protest za Gazu, pogledajte kako su DANAS izgledale istanbulske ulice… (foto, video)

Deset organizacija za ljudska prava pozvalo je na antiizraelski protest na Međunarodni dan ljudskih prava, a govornici su kritikovali Izrael zbog najgore vrste kršenja ljudskih prava…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10. 12. 2023… 15: 39… ISTANBUL: Veliki protest za Gazu, pogledajte kako su DANAS izgledale istanbulske ulice… (foto, video)

Veliki broj ljudi okupio se u nedjelju u turskom Istanbulu u znak protesta protiv kontinuiranog napada izraelske vojske na opkoljeni Pojas Gaze, gdje je od 7. oktobra ubijeno više od 17.700 civila, javlja Anadolu.

BONUS VIDEO: Zara Gazze’deki soykırımla alay mı ediyor?

Deset organizacija za ljudska prava pozvalo je na antiizraelski protest na Međunarodni dan ljudskih prava, a govornici su kritikovali Izrael zbog najgore vrste kršenja ljudskih prava.

Ukazali su i na uništavanje infrastrukture, hiljade ubijenih civila, među kojima je veliki broj djece.

Učesnici skupa okupili su se na Trgu Beyazit u znak protesta protiv Izraela noseći transparente za Palestinu. Nakon marša do svjetski poznate džamije Aja Sofija, uslijedila je molitva za Palestince.

Čitaj još:   NAŠI REPORTERI: Dubai za svaki džep...

Aktivisti za ljudska prava obratili su se učesnicima skupa, kritizikujući SAD što su dozvolile Izraelu da nastavi ubijati nevinih Palestinaca, posebno u Gazi.

Oni su također pohvalili tursku vladu i njene lidere zbog njihovog protivljenja ubistvima u Gazi, pozivajući druge muslimanske zemlje da slijede primjer Ankare.

Također su pozvali ljude da bojkotuju američke proizvode i one koji podržavaju Izrael.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 17.700 Palestinaca i ranivši više od 48.780 drugih, prema zdravstvenim vlastima u palestinskoj enklavi.

Bonus video: İstanbul'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more