IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SANJA Baltić: Nepovjerenje u vjerodostojnost moguća je posljedica upotrebe „piši- briši“ olovke… (foto)

Izvršna direktorica Stars Upa upozorava da propusti popisivača mogu biti vrlo problematični i izazvati sumnju u proces

Stvaranje nepovjerenja u vjerodostojnost podataka posljedica je koju bi mogla da izazove upotreba ,,piši-briši“ olovki u popisnom procesu, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorica agencije za ispitivanje tržišta i javnog mnjenja Stars Up Sanja Baltić.

Pobjeda je juče objavila da je popisna komisija Podgorice isključila iz popisne komisije 16 popisivača i jednog instruktora zbog nezakonitog postupanja i upotreba takozvane ,,piši-briši“ olovke.

Reagovalo je Tužilaštvo kojem Uprava za statistiku (Monstat) danas do podne mora da dostavi originalne popisnice za sve slučajeve za koje se sumnja da je prekršen zakon kako bi se utvrdila eventualna prekršajna odgovornost.

OPRAVDANA SUMNJA

Baltić za naš list kaže da je dobro da se greške uočavaju i ispravljaju u samom procesu prikupljanja podataka, kako bi do kraja imali vjerodostojnu bazu.

Međutim, upozorava da ovakvi propusti mogu biti vrlo problematični i da opravdano izazivaju sumnju da su popisivači ili nesigurni i nespremni za rad, ili da su dio organizovane prevare.

– Popisivači na popisnim listovima, nakon petog dana od početka popisa, nijesu smjeli da naprave nijednu grešku – nema križanja i ispravljanja podataka. Na primjer, kod ova tri pitanja koja su u javnom prostoru od „vitalnog značaja“ mogu da naprave permutaciju pa nacionalnost upišu u polju gdje je religija, i obratno, ili slične, da tako kažem „štamparske“ greške, potencijalno bi im se oduzimali propisni krugovi, ostali bi bez nadoknade i/ili bili isključeni.

To znači da treba da budu vrlo precizni i pažljivi kad bilježe odgovore, tako da jedan od razloga što su koristili „piši-briši“ olovku može biti želja za dodatnom sigurnosti i mogućnost korekcije sopstvenih grešaka. Ukoliko je rađeno iz navedenih razloga, onda to stvara dodatni problem jer nijesu razmišljali da obje popisnice trebaju da budu identične. Iskreno se nadam da ni popisivačima ni instruktoru nije padalo na pamet da se bave prevarnim radnjama zbog kojih na kraju, potencijalno, mogu krivično ili prekršajno odgovarati – kazala je Baltić.

Čitaj još:   Šćepović: JESMO LI NAUČILI? Jesmo li razumjeli grešku koju smo učinili 2020 i posljedice takvog izbora... (foto)

O ozbiljnosti situacije koju ovakve i slične nepravilnosti mogu izazvati govori i podatak da 16 popisivača „pokriva“ veliki broj domaćinstava, pa je validnost unijetih podataka veoma bitna za regularnost kompletnog procesa.

– Oni će, u najmanju ruku, da popišu 1.600 domaćinstava. Ako svako domaćinstvo u prosjeku ima tri člana, to je 48.000 popisanih građana, te ako su potencijalno imali namjeru da plagiraju podatke, onda to može jako da „zakrivi“ ukupnu sliku. Zato napominjem da je važno da je određeni propust detektovan u startu, da će se provjeravati sve popisnice i popisivači i utvrditi kakvim instrumentima su se koristili i u koje svrhe, ako jesu – napominje Baltić.

Pohvaljuje brzu reakciju Monstata i nadležnih državnih organa u ovom slučaju.

KLJUČNA KONTROLA

– To znači da se upravlja i kontroliše procesom i da će se takve anomalije definitivno iskontrolisati. Takođe, to je još jedan signal građanima da treba da provjere svoje popisnice, a nakon popisa ćemo vidjeti što se zaista desilo na terenu. Takođe, sve ove rizične radnje ćemo bilježiti, inkorporirati u zakone i metodologiju, kako se ne bi ponavljale u sljedećim talasima– dodala je Baltić.

Čitaj još:   OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: MILO ĐUKANOVIĆ za Božić raspisuje nove izbore UKOLIKO...

Ona je podsjetila na mehanizme kontrole i mogućnost svakog građanina da se interesuje za svoj popisni listić – kako kod Monstata, tako kroz softver koji će biti dostupan.

– Mnogo je kontrolnih mehanizama zahvaljujući kojima bi se svaki propust ili plagijat uočio i nakon samog popisa. Takođe, svaki građanin ima duplu popisnicu. Greške se dešavaju, ali poenta je da se uočavaju i ispravljaju da bi do kraja imali vjerodostojnu bazu – zaključila je Baltić.

Autorka:Tamara Klikovac

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more