IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

,,SRPSKA SPARTA“ za Spajićeve i Karađorđevićeve bitkoine… (foto)

Sastanak Spajića i princa Karađorđevića nije slučajan, veže ih zajedničko lobiranje za interese Crkve Srbije u vrijeme litija ali i prijateljstvo sa uticajnim jerejom SPC vladikom Grigorijem.

U vrijeme dok je Spajić u SAD preko SALC aktivno lobirao za potrebe Crkve Srbije, tada se i oglasio princ podrškom litijama. Tom prilikom je i Crnu Goru nazvao ,,srpskom Spartom“ terminom koji koriste srpski desničari i nacionalisti

rpski princ Filip Karađorđević, koji je krajem prošle sedmice sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem razgovarao o ulaganjima u tržište kriptovaluta, nasljednik je trona srpske dinastije Karađorđević. Filip je unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre a praunuk kralja Aleksandra I.

Princ Karađorđević, obrazovan u elitnim školama u SAD i Velikoj Britaniji, posljednje dvije godine živi u Beogradu gdje se preselio iz Londona i aktivno učestvuje u javnom i društvenom životu, i daje izjave mahom opozicionim medijima.

Iz Vlade se povodom sastanka Spajića i Karađorđevića i predstavnika JAN3 kompanije nijesu oglašavali: čak su i na upite medija negirali sastanak ali je objavljena fotografija na kojoj se vidi Spajić u društvu Karđorđevića na Tviteru od strane te kompanije dokaz da se sastanak ipak održao.

SAVJETNIK

Pobjeda je u ponedjeljak objavila da premijer krije poklon – bitkoin hardverski novčanik koji je dobio od predstavnika te kompanije.

Prema saznanjima našeg lista princ Kardorđević je sastanku u Vladi prisustvovao u svojstvu finansijskog savjetnika kompanije zbog svojih dobrih konekcija sa Spajićem.

Sastanak Spajića i princa Karađorđevića nije slučajan i veže ih zajedničko lobiranje za interese Crkve Srbije u vrijeme litija ali i prijateljstvo sa uticajnim jerejom SPC vladikom Grigorijem. U vrijeme dok je Spajić u SAD preko SALC aktivno lobirao za potrebe Crkve Srbije tada se i oglasio princ podrškom litijama. Tom prilikom je i Crnu Goru nazvao ,,srpskom Spartom“ – terminom koji koriste srpski desničari i nacionalisti.

– Naše misli su i danas bile uz naš narod u Crnoj Gori. Slike koje su nam juče i danas stigle iz srpske Sparte vrijedne su divljenja i ponosa i ulivaju nadu da ćemo se kao narod i kao Crkva Božja izboriti sa svim nedaćama i problemima u kojima se nalazimo – napisao je princ Filip Karađorđević 7. januara 2020. na Fejsbuku povodom dešavanja u Crnoj Gori.

Čitaj još:   Obistinila se predviđanja: Jaka kiša i led pogodili veći dio BiH, građani iz straha ne izlaze iz kuća...

Gotovo istovremeno, u Americi je Spajić aktivno lobirao za SPC što mu je i bila ulaznica za munjevito uspješnu političku karijeru kojom je kasnije, od savjetnika Krivokapića došao do funkcije premijera.

USTOLIČENJE

Karđorđević je zajedno sa Spajićem prisustvovao i nasilnom ,,helikopterskom“ ustoličenju mitopolita Joanikija na Cetinju dvije godine kasnije a potom se i snažno založio za povratak Karađorđevićeve kapele na Lovćen.

– Siguran sam da će kapela na Lovćenu biti obnovljena i da će Njegoševa želja biti ispoštovana. Ne bi trebalo da postoji nijedan Crnogorac, nijedan Srbin koji bi se tome protivio, rekao je Karađorđević u intervjuu za portal Adria.

Princ Filip Karađorđević je poznat i po kontroverznoj tvrdnji da je Cetinje najveći procvat doživjelo za vrijeme kralja Aleksandra I.

– U svakom ćošku cetinjske varoši mogu se vidjeti tragovi vladavine mog pradede kralja Aleksandra I, tokom koje je Cetinje za 39 odsto uvećalo izgrađenu gradsku površinu u odnosu na period Kraljevine Crne Gore. Svoj najveći procvat Cetinje je doživelo pod vlašću mog pradede koji je jedini monarh u čitavoj istoriji Srba koji je zapravo rođeni Cetinjanin i koji se sa velikom ljubavlju odnosio prema svom rodnom gradu.

Teško je nabrojati sve ono što je kralj Aleksandar I učinio za razvoj Cetinja, počev od sistema vodovoda i odvoda podzemnih voda, do svih zgrada, puteva i objekata koje je izgradio, a koji se i dan-danas koriste. Pa Cetinje je za vrijeme kralja Aleksandra dobilo kompletan vodovod, potpunu elektrifikaciju i sistem odvođenja veoma opasnih podzemnih i kanalizacionih voda koji se do danas koriste.

Da je samo sistem za podvodne vode izgradio, kralj Aleksandar bi se odužio svom rodnom gradu jer ga je bukvalno tim grandioznim projektom spasao – rekao je 2022. Karađorđević.

Nasuprot ovom porodičnom hvalospjevu, u istorijskim spisima je ubilježen nadimak koji je srpski kralj dobio nakon krvavog gušenja Božićnog ustanka – Aca palikuća.

Čitaj još:   Masovno TROVANJE: Piće slično tekili uzelo 18 života, još 4 osobe u teškom stanju ... (foto i video)

RESTITUCIJA

Inače, princ se zalaže i za restituciju kojom bi se vratila imovima Karađorđevića koju su bili prisvojili u Crnoj Gori.

– Kada govorimo o restituciji, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori, pitanje restitucije nije pitanje samo porodice Karađorđević, postoji na hiljade građana kojima su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata konfiskovale imovinu i svi oni moraju biti obeštećeni ili im imovina mora biti vraćena. I ne samo građanima, već i vjerskim organizacijama. Evropska unija podrazumijeva da su sređeni svojinski odnosi pri ulasku u nju.

U Evropsku uniju se ne može ukoliko nijesu sređeni svojinsko-pravni odnosi. Državne vlasti i u Srbiji i u Crnoj Gori su, siguran sam, svjesne toga. Ukoliko su čvrsto opredijeljeni za članstvo u EU, onda bi morali ozbiljnije i sistematičnije da pristupe i temi restitucije – naveo je Karađorđević.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more