IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: Novogodišnja čestitka… (foto)

Volio bih kada bi crnogorskim građanima u novoj, 2024. godini bilo sve onako kako im želim. Bojim se, nebeske sile nisu mi toliko naklonjene da bi u stvarnost pretočile moje imaginacije i optimističnu maštu.

Štaviše, sve su prilike da će biti totalno obrnuto od prizvanoga, barem što se Crne Gore tiče i njene političke zbilje.

Ispraćamo burnu godinu, za čiju bi analizu bila malena i ozbiljna doktorska disertacija. Godinu izbora i popisa, skandala i raspleta, starih i novih vlada… Godinu u koju su stale sve tri prije nje, plus dodatak. Godinu koju evo preživjesmo, konačno…

Što nam iduća donosi, teško je predviđeti. Ono što trenutno možemo naslutiti nije nikako dobro. Od rezultata popisa stanovništva, koji je već u ovim trenucima jako kompromitovan, zavisiće neke buduće politike sadašnje vlasti ili barem njenih ekstremnih djelova.

Vojvoda Andrija Rajo Mandić i njemu slični već su polako počeli da najavljuju novogodišnju agendu i plan akcije za prekrajanje Ustava Crne Gore.

Pominje se tu nekakvo uvođenje srpskoga jezika u rang službenog, kao da to on zapravo odavno već nije. Svakako, treba konsolidovati ekstremističke mase i iskoristiti povoljan trenutak i Mandić i kompanija to odlično znaju.

Ispraćamo burnu godinu, za čiju bi analizu bila malena i ozbiljna doktorska disertacija

Za iduću godinu pominje se i famozna rekonstrukcija Vlade. Vlada još nije ni krenula s ozbiljnim radom, a već se pominje rekonstrukcija. U idućoj godini neće biti ništa od onih obećanih plata od hiljadu eura, novih-polovnih kola ili putovanja na Kubu. Sve su prilike, pašće i po koji otkaz tehnološkom višku ili nekoliko stotina ili hiljada njih. 

Međutim, biće rekonstrukcije, barem tako vele iz pokojnog Demokratskog fronta, dok se spremaju da sa niskog starta zajašu i funkcije izvršne vlasti. Bilo kako bilo, ni glasači ni oponenti pokreta Evropa sad nemaju razloga za euforiju, dok razloga za strah ima dosta. Ovima prvima barem se može odgovoriti onom narodnom ”sami pali sami se ubili”.

Spajić bi sa osiguranom većinom morao tražiti podršku DPS- a

Nova 2024. godina donosi nam vjerovatno rasplet na relaciji Spajić-Milatović. Ne bih se previše bavio nagađanjem ili proricanjem, ali više je nego jasno da se tu odavno iskristalisala realnost, samo je pitanje vremena kada će se i konstatovati. 

Čitaj još:   SERGEJ TRIFUNOVIĆ OPTUŽUJE VUČIĆA: „Krši Ustav, kako to za jedno dete ima para, a za drugo nema?“

Ovakvo stanje umnogome će uticati na tu rekonstrukciju Vlade. Pitanje je samo ”ko će koga” i ko će osigurati većinu poslanika Evrope sad. U prošloj rundi pobjedu je izvojevao Milatović, a da li će Spajić biti ovjenčan lovorovim listom u drugoj, ostaje nam da vidimo. To, naravno, zavisi od njegove snalažljivosti na premijerskoj funkciji i sposobnosti da ”kupuje” ljude. 

Ljudi vole da su uz glavnog, ali i glavni mora naučiti kako da se ponaša kao magnet za mase. To je ono što Zdravko Krivokapić nije umio. Viđećemo da li se takvo nešto uči na biznis školama, pošto na Mašinskom fakultetu očigledno ne.

Opozicija mora početi ozbiljno da radi i da prilagodi metode vremenu koje živimo

Spajić bi sa osiguranom većinom morao tražiti podršku DPS-a. Iako bi mu bila milija ona manjinska, teško da bi u DPS-u prihvatili još jedan eksperiment. Abazović je bio dovoljan.

Ovo zavisi od rekonstrukcije DPS-a koja se najavljuje i od njih samih zavisi njihov koalicioni potencijal. Bilo kako bilo, uz malo rada, DPS će u narednom periodu postati poželjan svima. Jednostavno, vrijeme vječnih animoziteta je davno prošlo i sada je bitna jedino dobra biznis priča.

Opozicija mora početi ozbiljno da radi i da prilagodi metode vremenu koje živimo. Jednostavno, metode iz 2001. ili 2006. više ne važe i potrebno ih je modernizovati i oplemeniti. Crnogorski građani više ne razmišljaju na isti način kao prije dvije decenije i potrebno im je prići sa pričom koja im je primamljiva. 

Čitaj još:   ZOKI MILANOVIĆ OPET O BiH: "Željko Komšić je jučer vrijeđao Hrvate, pa šta i ako smo krkani s Balkana..." (foto, video)

Naravno, godina nam nosi more iznenađenja, koja vjerovatno ni u snu ne možemo sniti. To ćemo ostaviti vremenu i nadati se da će nas iznenaditi samo dobre stvari, iako statistika kaže drugačije. I moliti se da državna kasa ne presuši.

Sve u svemu, vrijeme je da stavimo tačku na turbulentnu 2023. i posvetimo se novim izazovima. Svim čitaocima Portala Analitika i mojih kolumni želim srećne novogodišnje i Božićne praznike. Prije svega, dosta zdravlja, sreće, ljubavi i znanja. Ostalo će doći, ako se budemo dovoljno trudili.

izvor: Portal Analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more