IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MARKO Tošić (DPS): Zaštitićemo instituciju predsjednika i smijeniti DARIA Vraneša, zbog zdravog razvoja grada PLJEVALJA… (foto)

Šef Odborničkog kluba DPS- a Pljevlja za Pobjedu o dešavanjima u tom gradu koja su obilježila 2023. i zabrinjavajućim potezima lokalne vlasti i čelnika Opštine…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05. 01. 2024… 15: 40… MARKO Tošić (DPS): Zaštitićemo instituciju predsjednika i smijeniti DARIA Vraneša, zbog zdravog razvoja grada PLJEVALJA… (foto)

Sistem koji gradi nova pljevaljska vlast se raspada. Pošto su izvješali sve zastave, osveštali svaki ćošak čaršije, ugostili sve negatore crnogorske države na red su došli realni problemi građana i tu su pogubljeni. Nemaju niti znanja niti kompetencija da ih rješavaju i sve češće čujemo međusobne optužbe ko je kriv – kazao je Tošić…

Bez obzira što je trenutno na čelu grada Dario Vraneš, odbornici Demokratske partije socijalista zaštitiće instituciju predsjednika Opštine od centara moći koji se nalaze van Crne Gore, i mi ćemo ga smijeniti iz političkih i zdravorazumskih razloga o kojima već više od pola godine govorimo, radi budućnosti razvoja našeg grada, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef Odborničkog kluba DPS-a Pljevlja.

Tošić je, osvrćući se na dešavanja u tom gradu tokom 2023. godine i sporne poteze lokalne vlasti koji su u više navrata Pljevlja činili temom broj jedan, kazao da ništa ne može narušiti multietnički sklad i vjekovni antifašistički karakter grada.

– Pljevlja su oduvijek važila za multietničku, multikulturalnu, multinacionalnu sredinu i za simbol antifašizma. Pljevlja to i dalje jesu, ali nova vlast se svojski trudi da to promijeni atakujući na te vrijednosti svim sredstvima koja im kao vlasti stoje na raspolaganju. Siguran sam da su se preigrali i da će zbog toga biti kažnjeni – kazao je Tošić.

UDAR NA VRIJEDNOSTI

Predsjednik Opštine Dario Vraneš obilježio je proteklu godinu izjavama i inicijativama kojima jasno negira crnogorsku državnost, kontinuirano se obračunava sa tekovinama antifašizma, a olako pribjegava istorijskom revizionizmu.

Čelnik Pljevalja prvi je predsjednik opštine koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Proslavu Dana nezavisnosti uporedio je sa cirkuskom predstavom, a svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio je zahtjev da na zgradama istaknu trobojke.

Potom je inicirao izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke. Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da je ova promjena ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Vlada tek treba da se izjasni o ovoj inicijativi, a Tošić je mišljenja da prethodna na čijem je čelu bio Dritana Abazović nije željela o ovome da odlučuje da se ne bi ,,zamjerila“ svojim tradicionalnim koalicionim partnerima – bivšem Demokratskom frontu i Demokratama.

– Sada da vidimo da li je premijer Milojko Spajić spreman da proguta i tu ,,žabu“ povlađujući interesima bivšeg Demokratskog fronta i Demokrata kako bi sačuvao podršku za svoj kabinet – ističe naš sagovornik.

CENTRI ODLUČIVANJA

Posljedica Vranešovih odluka, prema mišljenju Tošića, su dodatna polarizacija, stvaranje veće etničke i vjerske distance i nepovjerenja među građanima, kao i agresivna klerikalizacija pljevaljske sredine.

Čitaj još:   Policija uhapisla i podnijela krivičnu prijavu protiv M.K. (38) iz Nikšića: Odbio alkotest, prijetio policajcu, dobio 45 dana zatvora... (foto)

On je stava da je Vraneš samo pogodan medij za realizaciju ciljeva koji su već osmišljeni u drugim centrima odlučivanja koji se ne nalaze u Crnoj Gori.

Kao dokaz tome naveo je nedavnu izjavu prvog čovjeka Pljevalja da mu nepoznati lobiji nude mito, stanove, ogroman novac pa čak i prijete smjenom zbog zaključka SO Pljevlja o stopiranju izgradnje 400-kilovoltnog dalekovoda Lastva- Čevo- Pljevlja u dijelu trase koja prolazi kroz selo Đurđevića Tara zbog pobune mještana.

Pobjedi su tada izvori iz pljevaljske opozicije saopštili da se Vraneš uplašio smjene zbog poslova sa dvojicom kosovskih biznismena – Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom – bliskih potpredsjedniku Srpske liste Draganu Radoičiću za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu.

– Kada je pod pritiskom građana pokušao da se suprotstavi tim centrima moći kada smo raspravljali o zaključcima za izmještanje dalekovoda koji je planiran da prođe kroz selo Đurđevića Tara, od predsjednika Vraneša smo čuli koje metode ti centri moći koriste kako bi disciplinovali neposlušne ili nedovoljno agilne u sprovođenju njihovih planova.

Smatram da su crnogorski državni organi morali reagovati i zaštiti instituciju predsjednika Opštine Pljevlja. Podsjetiću da je predsjednik Vraneš rekao da su mu inostrani lobiju nudili ogromne sume novca, stanove i druge nekretnine i prijetili smjenom ako ne povuče potez koji se od njega kao poslušnog potrčka očekuje. Mi kao odbornici Demokratske partije socijalista imamo poruke za te ljude- zaštitićemo instituciju predsjednika opštine Pljevlja…

Bez obzira što je, na žalost velike većine građana u Pljevljima, trenutno pokriva Dario Vraneš i mi ćemo ga smijeniti iz političkih i zdravorazumskih razloga o kojima već više od pola godine govorimo – poručio je Tošić.

VJERA U IZBORE

Smatra i da je većina građana Pljevalja saglasna sa ocjenama opozicije o pojavama kojima su izloženi, te da će to vrlo jasno iskazati na prvim narednim lokalnim izborima koji će se, kako kaže, vrlo brzo desiti.

– Sistem koji gradi nova pljevaljska vlast se raspada. Pošto su izvješali sve zastave, osveštali svaki ćošak čaršije, ugostili sve negatore crnogorske države na red su došli realni problemi građana i tu su pogubljeni. Nemaju niti znanja niti kompetencija da ih rješavaju i sve češće čujemo međusobne optužbe ko je kriv – dodaje Tošić.

Upozorava da je pred Pljevljima neizvjesna godina u pogledu funkcionisanja lokalne vlasti, ali je uvjeren da građani neće morati još dugo da čekaju da rukovođenje gradom preuzmu, kako kaže, odgovorni i kompetentni ljudi.

-Na realizaciju čekaju brojni infrastrukturni projekti koje je još započela prethodna vlast a nova ni državna ni lokalna vlast još ih nijesu priveli kraju.

Neizvijesnot postoji i u pogledu očuvanaj prihoda Opštine Pljevlja. Najave usvajanja novog Zakona o šumama kojim će se Budžet Opštine Pljevlja oštetiti u iznosu od dva do tri miliona i potencijalna mogućnost realizacije programa Evropa sad 2, na osnovu nezvaničnih informacija koje su prisutne u javnosti, naša opština će izgubiti između četiri i pet miliona eura koje prihoduje na osnovu poreza na dohodak fizičkih lica.

Čitaj još:   HRVATSKA I DALJE NA NOGAMA: Nadzorne kamere snimile nestalog momak iz Splita- Da li je upao Savu? (foto, video)

Samo navedeno bi imalo za posljedicu smanjenje opštinskog budžeta za skoro trećinu što bi kasnije neminovno dovelo do urušavanja cijelog sistema lokalne uprave, otpuštanja zaposlenih i enormnog zaduženja – zaključio je Tošić.

Budžet čisto potrošački

Budžet za 2024. godinu planiran je u iznosu od 32,5 miliona eura, ali Tošić kaže da je čisto potrošački.

Tvrdi da je za toliki iznos isključivo zaslužna prethodna lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista.

– Odgovornom finansijskom politikom prethodna lokalna vlast stabilizovala je lokalne finansije i zahvaljujući pametnim potezima koji su povučeni u saradnji sa vladama čiji je stožer bio DPS, prihodi Opštine Pljevlja su u značajnoj mjeri povećani.

Podsjetiću da je Budžet Opštine Pljevlja 2014. godine bio više nego dva puta manji od onog koji smo mi ostavili u nasljeđe novoj lokalnoj vlasti. Ovo ne mogu demantovati ni najveći kritičari pretohdne lokalne vlasti – istakao je Tošić.

Rudnik uglja ,,na ivici provalije“

Pobjeda je krajem novembra objavila da je Elektroprivreda Srbije jednostrano raskinula ugovor o prodaji mrko-lignitnog uglja koji je potpisala sa Rudnikom uglja Pljevlja u maju 2022. godine, a koji istražuje Specijalno državno tužilaštvo. Stručna javnost i opozicija osuđivali su i ukazivali na štetnost ugovora po kojem je cijena uglja od 28,8 eura po toni izuzetno niska u odnosu na tržišne.

Komentarišući posljedice koje bi mogao izazvati ,,posao vijeka“, kako su ga potpisnici ugovora nazivali, Tošić kaže da je Rudnik uglja činjenjem dosadašnjeg menadžmenta doveden na samu ivicu provalije.

– Neznanje, nepotizam, enormno zapošljavanje neprofesionalnih i nekompetentnih, koruptivni poslovi, višegodišnja kašnjenja u realizaciji poslova neophodnih za dalji rad i funkcionisanje osnovne djelatnosti Rudnika uglja sasvim sigurno ne pružaju svijetlu perspektivu ovom pljevljaskom gigantu.

Mala je utjeha za Pljevlja i Pljevljake što će bivše rukovodstvo Rudnika uglja, na čelu sa Milanom Lekićem, krivično odgovarati zbog svojih pogrešnih i, nažalost, smišljenih odluka jer bojim se da će tada biti kasno i za Rudnik, i za zaposlene, ali i za zajednicu kao cjelinu– ocijenio je MARKO Tošić.

IZVOR Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more