IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRANKO Radulović: Putevi MILOJKA Spajića, vode direktbo u ambis… (foto)

Doskorašnji poslanik, profesor Branko Radulović poručio je danas kako putevi premijera Milojka Spajića vode u ambis.

“Naum premijera Spajića da do 2030. godine izgradi dva auto-puta i četiri brze ceste, da sam definiše pojedine problematične trase i otvorena pitanja, da nekim skraćenim tenderskim postupcima u septembru otpočne izgradnju druge dionice auto-puta do Andrijevice krajnje je zabrinjavajući.

Ta „paf-paf genijalnost“ bi nas koštala više od 6 milijardi €, povrat sredstava bi bio simboličan, čak nedovoljan za održavanje nove infrastrukture. Kumulativno, sa neophodnim ulaganjima u druge vidove saobraćaja, nastavkom devastacije i otimanja energetskih potencijala, nastavkom kriminalnog raubovanja rudnog potencijala, te smanjenim „grinfild“ investicijama, posebno u održivom i visoko kvalitetnom turizmu, i mnogim drugim devijacijama, bez vizije, planova i usaglašenih sektorskih reformi, u izazovnom unutrašnjem i spoljašnjem kontekstu, ovo nas vodi u bankrot, trajno siromaštvo ili gubitak teritorije”, ističe on. 

Kaže kako su u pitanju “pogrešne, unaprijed dogovorene ili ishitrene investicije”.

“Prije toga, doći će do povećanja prihoda budžeta od par stotina miliona € godišnje kao rezultat većih poreskih priliva, da bi poslije realizacije takvih investicija došlo do značajnog pada budžetskih prihoda, nemogućnosti servisiranja tekućih rashoda i socijalnih nemira.

Parcijalni socijalni nemiri uzrokovani diskriminacijom i neispunjenjem„Evropa sad 2“ očekuju se već ove godine, koji će vremenom rasti i biti masovniji. Negativne reakcije na visinu budžetskih izdvajanja za funkcionisanje i razvoj obrazovanja, nauke, UCG, zdravstva, kulture, poljoprivrede, turizma su opravdana. Otplata duga, koji će porasti na preko 10 milijardi €, biće prioritetna, povjerioci veoma eksplicitni a MMF i SB surovo direktni”, dodao je Radulović. 

Čitaj još:   TIJANA Lopičić: Velikosrpska indoktrinacija kroz negiranje crnogorskog jezika... (foto)

Koji je razlog, pita se on, da Spajić “naprečac, bez utemeljenih analiza, van međunarodne prakse i mogućnosti Crne Gore, donosi odluke koje trajno određuju crnogorsku budućnost”.

“Logika govori da razlog može biti kratkoročni rast prihoda idjelimično ispunjenje „Evropa sad 2“, populizam, neznanje ili pak korupcija.

Osvrnuću se samo na struku. Iskustva govore da ni jedna komunistička država koja je postala članica EU nije mogla sama da finansira izgradnju putne infrastrukture. To su činile uz podršku EU čak u visini i do 80% bespovratnih sredstava ili slučaj kada je bogata Zapadna Njemačka to učinila siromašnoj Istočnoj Njemačkoj posle ujedinjenja. Ukoliko budemo dobri i servilni i to bude u interesu EU, možemo se nadati članstvu u EU 2030. godine”,navodi on.

 Treba, dodaje,  imati u vidu da zemlje sa manjim prosjekom BDP od prosjeka EU znatno više dobijaju sredstava nego što izdvajaju. 

“Takođe, svijet a posebno EU, sprovode pravu revoluciju u transportnoj politici. Željeznica i putnički automobili na električnu energiju iz obnovljivih izvora, avioni, brodovi i transportni kamioni na zeleni vodonik sve više postaju naša stvarnost i sigurna budućnost. Prošla godina je bila godina željeznice EU. Brojke su neumoljive, ukazuju na suštinu.

Prema „Studiji izvodljivosti za dva auto-puta u Crnoj Gori“, koju je sačinila „Luis Berger SAS“ iz Pariza, izgradnja auto-puta Bar-Boljere bi trebala da iznosi 1.949,5 miliona €, a dionica Smokovac-Mateševo 640,8 miliona €.

Opravdanost izgradnje auto-puta je sa obimom od 18.000 vozila dnevno, odnosno 6,57 miliona vozila godišnje. Izgradnja prve dionice je bila znatno skuplja, čak 40%, dok je prošle godine obim vozila iznosio svega 2,29 miliona”, dalje naglašava Radulović. 

Čitaj još:   POSLANIK RADULOVIĆ osim poslaničke plate PRIMA I DVIJE PENZIJE

Na osnovu tih parametara  kako on ističe, opravdanost izgradnje auto-puta biće manja od 20 odsto…

Pozvao je Spajića da u neformalnom razgovoru sa njim i njegovim kolegama razmijeni mišljenja o mnogim važnim pitanjima, poput saobraćaja, zbog same Crne Gore.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more