IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Crna Gora nije i neće biti zamorče “srpskog sveta”… (foto)

Predsjednik CEP- a naglašava da će biti novih izbora i da će građani, vjeruje, prepoznati da tiha okupacija Crne Gore neće proći, niti zli naumi da se ona upakuje u tzv.”srpski svet”. Poručuje i da će taj projektovani inferno propasti“Ničija svijeća vlasti nije gorjela do zore, pa neće ni njihova”

“Srpski svet” je novokomponovana sintagma, kovanica za nacionalistički projekat ponovnog pokušaja stvaranja Velike Srbije na Balkanu u novonastalim regionalnim okolnostima”, poručio je za Portal Analitika predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić.

On ukazuje da taj projekat predviđa podrivanje i ugrožavanje suvereniteta i nacionalne nezavisnosti Crne Gore, BiH i Kosova sa, kako dodaje, težnjom da se promijene granice i da Srbija sebi priključi i uspostavi hegemoniju nad Crnom Gorom, Republikom Srpskom kao entitetom unutar BiH i nad Kosovom, makar sjevernim njegovim dijelom.

“Pod tim političkim projektom shvata se, kako su zamislili njegovi tvorci, “ujedinjenje srpskog naroda u jednu državu” (unitaristički model) ili “stvaranje saveza srpakih zemalja” (unionističko-federalistički model) sa Srbijom kao hegemonom i Beogradom kao centrum”, napominje Adžić.

Sagovornik Analitike napominje da je to, u osnovi, projekat koji je drugo ime, odnosno eufemizam, oblanda i celofan za Veliku Srbiju, te da je u suštini isti ili jako sličan onome koji je razarao u ratu bivšu SFRJ sa ciljem uspostavljanja dominacije Srbije nad velikim dijelom prostora bivše Jugoslavije.

“Taj projekat ima značajnu, posrednu uglavnom, ali ne manje eksponiranu i direktnu, podršku vlasti u Srbiji, koju predvodi Aleksandar Vučić, a koja je u osnovi i njegov inicijator, uprkos kamufliranju, te otvorenu podršku vođstva entiteta Republike Srbije na čelu sa Miloradom Dodikom i jednog dijela velikosrpskih političkih i partijskih strukura u Crnoj Gori predvođenih partijama bivšeg Demokratskog fronta”, naglašava Adžić.

Kako dodaje, taj projekat u biti podržava i Srpska pravoslavna crkva, iako formalno i zvanično nije stala uz njega, ali jeste, ističe on, praktičnim političkim i ideološkim djelovanjem većine episkopa iz njenog vođstva.

Čitaj još:   NOVAK Adžić o ANDRIJI Mandiću u štabu SNS- a: Vučićev namjesnik, ponizio i kompromitovao ne samo parlament, već i suverenitet Crne Gore... (foto)

“Taj projekat je u osnovi antievropski i rusofilski i listom njegovi promoteri podržavavaju Vladimira Putina i njegovu agresorsku imperijalističku ratnu politiku. Suština tog opasnog projekta je što se tiče Crne Gore i Bosne i Hercegovine da je on anticrnogorski i antibosanski (prioritetno antibošnjački)”, napominje Adžić.

Kako dodaje, za Crnogorsku evropsku partiju je jasno, odnosno nema dileme da Crna Gora neće biti zamorče tog zamišljenog “srpskog sveta”.

“Crna Gora, Crnogorke i Crnogorci, tom fantazmagorijskom “svetu” ne pripadaju i nema te sile i načina da će pristati da se uvuku i zakuju u tu Prokrustovu postelju. Neka znaju velikosrpski ekspanzionisti i asimilatori da je Crna Gora država i da će vazda biti država.

Kad je nakon okupacije i aneksije Crne Gore, velikosrpski režim koji je terorisao Crnu Goru mislio da je može podjarmiti, crnogorski slobodori su mu poručivali: “Nikola Pašić ovđe nije gazda, Crne Gore biće vazda”, podsjeća Adžić.

U današnje vrijeme, kako ističe, jasno poručujemo, legalno i legitimno, da Vučić i njegove agenture neće gazdovati Crnom Gorom, već će Crna Gora biti vječna.

“Ne prihvatamo, već odbacujemo, kolonijalnu svijest koja se iz Beograda, tamošnje oligarhije i njegovih gaulajtera, nameće Crnoj Gori i njenim građanima. Mi smo vjerni Crnoj Gori, njenom Ustavu i zakonima, a neka se vide u zrcalu sluge beogradskog režima, koji su, nažalost, značajan faktor vlasti u Crnoj Gori.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Karikaturalna i kentaurska vlast u Crnoj Gori pokazuje smisao sopstvenog besmisla i posrnuća... (foto)

No, ničija svijeća vlasti nije gorjela do zore, pa neće ni njihova. Biće novih izbora i građani će prepoznati, vjerujemo, da tiha okupacija Crne Gore neće proći, niti zli naumi da se ona upakuje u tzv.”srpski svet”. Taj projektovani inferno će propasti”, zaključuje sagovornik Analitike.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more