IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Crna Gora nije nevjesta za udaju s prćijom ili bez nje, a nikad neće i ne može biti na prodaju i predaju… (foto)

Osnovali smo 26. novembra prošle godine Crnogorsku evropsku partiju (CEP), s uvjerenjem da će na narednim izborima kada budu održani u Prijestonici nastupiti samostalno, te ostvariti odličan rezultat i biti značajan ili presudni faktor u formiranju buduće lokalne vlasti na Cetinju. 

Borićemo se političkim sredstvima da budemo značajan ili odlučujući faktor i u osvajanju vlasti na narednim parlamentarnim izborima, kada budu održani, bilo u redovnom roku ili bili oni vanredni, samo sa jednim iskrenim ciljem kako bismo doprinijeli prosperitetu Crne Gore i obranili je od njenih zlotvora, mnogobrojnih i sa raznih strana.

Opredijeljeni smo naročito da svojim radom, kada budemo faktor odlučivanja u vlasti, snažno pomognemo i doprinesemo oporavku i napredovanju Prijestonice u ekonomsko-socijalnom smislu, s fokusom na to da utičemo kako bi se poboljšao standard građana naše Prijestonice, kako bi se privukli investitori da ulažu kapital u naš grad, otvarala srednja, manja i druga preduzeća u što većem broju i time podstakla politika zapošljavanja i kako bi se što više ulagalo u infrastrukturu grada. 

Naš socijalni program i stambena politika temelje se na tome kako bi broj i građani Crne Gore, naravno, i našeg Cetinja, pod jako povoljnim uslovima mogli kupiti stan s akcentom da im država u tome može i treba omogućiti značajnu podršku. Mi smo danas opoziciona partija koja se jasno bori protiv režima i politike koja je zavladala u Crnoj Gori naročito od polovine 2020. i koja nanosi ogromnu štetu Crnoj Gori.

Ističemo da je bila je naša rodoljubiva dužnost da osnujemo Crnogorsku evropsku partiju, sa plemenitim ciljem da pokušamo, organizovano i politički, u skladu sa postulatima međunaronog prava, Ustava Crne Gore i domaćeg zakonodavstva, zaustaviti nepovoljan i negativan proces urušavanja društvenih i državnih temelja, prije svega vrijednosti Crne Gore kao sekularne države. 

Ne damo te, Crna Gora! Ovo je, i vazda biće, Crna Gora! Nije ovo Srbija i nikad Crna Gora, dok je nas živih, neće postati srpska provincija i latifundija. 

CEP je privržen poštovanju Ustava Crne Gore, kao i međunarodnih standarda u pogledu individualnih i kolektivnih prava i sloboda, koji se odnose na identitet nacija, etnosa i manjinskih etničkih i nacionalnih zajednica koje žive u Crnoj Gori. Mi se držimo načela o poštovanju i primjeni individualnih i kolektivnih prava svih nacija, naroda, i manjinskih zajednica u Crnoj Gori, bez ikakve njihove diskriminacije ili asimilacije. 

Odlučni smo da živimo u nezavisnoj i suverenoj državi ravnopravnih građana. Privrženi vrijednostima evropske civilizacije i evropskim i atlantskim vrijednostima. Zalažemo se za Crnu Goru u kojoj se poštuju sva lična i kolektivna prava, građanska prava, u kojoj svi njeni građani suvereno odlučuju o zajedničkoj budućnosti i u svom samodefinisanom identitetu. 

Zalažemo se da Crnu Goru svaki njen građanin doživljava kao svoju istinsku domovinu i državu i slobodno iskazuje svoje nacionalno, vjersko i svako drugo određenje. U skladu sa ustavnim postulatima, CEP ne prihvata da se Crna Gora pretvori u klerikalnu ili u državu nacija, Stoga odbijamo politiku etnofederalizacije Crne Gore, jer je u koliziji sa Ustavom. To bi bilo pogubno za Crnu Goru. 

CEP se zalaže da se, u skladu sa Ustavom i pozitivno-pravnim propisima raskine takozvani Temeljni ugovor zaključen između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkva, jer smatramo da je protivan vitalnim državnim i nacionalnim interesima i da se njime istorijsko-kulturna baština sakralnog tipa crnogorskog naroda i države Crne Gore, bez pravnog i istorijskog osnova, upisuje u vlasništvo subjekta čije je sjedište u drugoj državi. 

Oni koji su zaključili taj ugovor najobičniji su kvislinzi i renegati, otpadnici od Crne Gore i taj ugovor zakonskim, legitimnim putem od strane naše crnogorske vlasti kad bude, a valjda oće, uspostavljena, treba jednostavno raskinuti, jer je on, inače ab initio i pro futuro ništavan i protivan životnoj egzistenciji Crne Gore i crnogorskom nacionalnom i građanskom biću. 

Jemčim, u svojstvu lidera CEP-a zajedno sa članovima i simpatizerima kojih nije mali broj, tim izdajnicima i prodanim dušama koji su izdali Crnu Goru politički i pravno, zakonski gonićemo se do sudnjega dana. U zakonskoj regulative, naravno. Poruka je jasna, obrazloženje ne treba.

Što bi čuveni Valtazar Bogišić rekao ono što je svakome jasno, tumača mu ne treba. I još da dodam što je kazao čuveni rimski pravnik Ulpijam: “Osnovni principi prava su pošteno živjeti, drugoga ne vrijeđati, svakome svoje dati”, ili Seneka što je rekao: “Niko ne voli domovinu zato što je velika, već zato što je njegova”. 

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Nacionalni identitet JAKOV Milatovića, dvostruk i nedovršen- "Izrastao iz šinjela velikosrpske ideologije"... (foto)

E pa, jasno i precizno, zaludu sva akcija protiv Crne Gore, sa raznih adresa, niti ćemo Crnu Goru dati, još manje predati – za nju ćemo se zauvijek boriti i za njenu vječnost. 

Crna Gora je država svih njenih građana, nosilac suverenita je građanin i to je aksiom, ali, zapamtimo svi, kao notornu činjenicu, nema Crne Gore bez Crnogoraca i Crnogorki, jer bez njih ona ne bi imala smisao postojanja, naravno ni bez jednakopravno ostalih građana i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori. 

“Crna Gora je naš i mi s njom slobodni vijenac slobode”, kako bi rekao Sveti Petar Cetinjski i Crnogorski. A kolaboracionistima koji su ga potpisali jednog dana pravno, zakonski, treba da se sudi u redovnom postupku zbog počinjenog djela veleizdaje Crne Gore. I to će se dogoditi, uvjereni smo i za to se promptno zalažemo. 

Navedeni ugovor je ugovor unutrašnjeg prava sa elementima inostranosti (nije ugovor međunarodnog prava sa drugom suverenom državom, npr. Svetom Stolicom -Vatikanom- i zato i nije ratifikovan u Skupštini Crne Gore. Zato predlažemo da ga Vlada raskine, kada se za to stvore povoljne okolnosti. Na tome ćemo stalno insistirati, kao i do sada. Borimo se za prava, poštovanje i uvažavanje Crnogorske pravoslavne crkve kao institucije veoma važne za egzistenciju crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta i integriteta. 

Pomagaćemo je maksimalno, u granicama naših mogućnosti, poštujući načela sekularizma u državi, ali prava naše Crnogorske crkve da dobije dostojanstveno mjesto i adekvatnu podršku. 

Uporedno sa navedenim CEP će zahtijevati i inicirati Izmjene i dopune važećeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kako bi se isti uskladio sa Ustavom, važećim pravnim sistemom, istorijskm nespornim faktima i potvrđenim i ratifikovanim međunarodnim dokumentima.

CEP će zahtijevati implementaciju međunarodnih dokumenata UN, Savjeta Evrope i EU koje se odnose na pitanje identiteta (nacije, etnosa, jezika, vjeroispovijesti…).

Crnogorsku evropsku partiju formirali smo kako bi organizovanim demokratskim političkim djelovanjem doprinijeli da bi se bolje i uspješnije zaštitila i učvrstila nezavisnost države Crne Gore i stabilizovala njena poljuljana međunarodna reputacija. Naša država treba da se kreće stazom punih evropskih integracionih procesa koji su ozbiljno dovedeni u pitanje, uglavnom nazaduju ili stagniraju. 

Naši građani, partije u Crnoj Gori, državni organi, institucije i unutrašnji faktori vlasti i moći moraju da budu svjesni činjenjice da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država i da su njeno dostojanstvo i suverenost neupitni, te da Crna Gora neće i ne smije pristati da bude kolonija ili gubernija bilo koga ili bilo čija, no slobodna zemlja koja čvrsto i principijelno njeguje i brani svoj suverenitet i ne pristaje na vazalni položaj. Toga moraju da budu svjesni i destabilizirajući faktori izvan Crne Gore.

Težimo da Crna Gora umješnom politikom, bez lutanja, ostvari dostojanstvenu poziciju u međunarodnim odnosima. Neophodno se sasvim okrenuti zapadnoj civilizaciji, kojoj Crna Gora treba po svemu da pripada, cijelim društvenim i državnim bićem, a ne samo formalno i deklarativno. Naša politika je odlučna, nepokolebljiva i potpuna privrženost punopravnom članstvu Crne Gore u NATO jer mi dosljedno baštinimo NATO sistem bezbjednosti i odbrane, njegov vrijednosti politički i idejni poredak. 

Djelovaćeno i dalje, kao i do sada, čvrsto, legitimno i ustavno protiv rasprostranjenih, štetnih i retrogradnih procesa razarajućeg djelovanja velikosrpskog klero-nacional-šovinizama koji devastiraju biće Crne Gore, njen ustavni sistem i postulate građanske države i društva. 

Među političkim legitimnim barijerama tim negativnim procesima mora bit ii hoće biti Crnogorska evropska partija, čije će djelovanje vjerujemo za Crnu Goru biti motivaciono, emancipatorsko i ljekovito. 

Možemo i hoćemo zaustaviti loše trendove pasivizma, malodušnosti, razočarenja, defetizma, neorganizovanosti i dezorijentisanosti koji su jako izraženi kod političkih i drugih snaga bivšeg političkog suverenističkog bloka. Smatramo da su malodušnost, defetizam i pasivizam ravni kapitulaciji i to ne prihvatamo kao stanje ni soluciju. Odlučni smo na organizovanu, politički legalnu akciju za pravo, čast i slobodu Crnu Gore. Za emancipaciju i evropeizaciju naše Crne Gore.

To ćemo raditi bez trulih kompromisa i bez primisli da bi se mogao prihvatiti bilo kakav uzmak ili povlačenje pred reinkarniranim ili povampirenim nasrtajima na sekularni ustavni karakter Crne Gore.

Naši prioritet su zalaganje za vladavinu prava, puni ekonomski suverenitet i napredak Crne Gore, borba protiv zloupotreba vlasti, nezakonitog bogaćenja,organizovanog kriminala i korupcije koji su pogubni po crnogorsko društvo. 

Gradićemo Crnu Goru kao državu slobodnih ljudi jednakih šansi, kao društvo u kome će socijalna pravda, demokratska prava i slobode biti na najvišem nivou. Beskompromisno smo opredijeljeni za državu bez diskriminacije na ličnoj, nacionalnoj, kulturnoj, vjerskoj, rasnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. 

Čitaj još:   NOVAK Adžić o posjeti Episkopa SPC Metodija Ostojića, Rusiji: Agentura se sama otkriva... (foto)

Crnogorska evropska partija će se zalagati za bolji život građana Crne Gore i za što veća prava socijalno ugroženih slojeva stanovništva. Insistiraćemo da se adekvatno zakonski zaštite, u državnom i društvenom interesu, infrastrukturni sistemi, prirodni resursi na izvornim principima ekološke države, kao i privredni potencijali Crne Gore i da se njima upravlja savjesno i odgovorno u javnom interesu. 

Bićemo uporni u angažmanu da enormna prirodna bogatstva Crne Gore budu valorizovana na zakonit i kvalitetan način i da budu u funkciji boljeg života naših građana, ekonomskog razvoja društva i države. Ljudski resursi su ogromno bogatstvo i mi ćemo nastojati da se stvori povoljan društveni ambijent da stručnjaci iz naše zemlje ne moraju više napuštati Crnu Goru i odlaziti na rad u inostranstvo đe ostvaruju normalnu zaradu i pristojan život, već da to mogu ostvariti u sopstvenoj državi. 

Uvjereni smo da je za napredak Crne Gore neophodno da se cijeni i valorizuje znanje na adekvatan način, jer znanje je najveći kapital na kome počiva društveni i državni progres.

Posebno ćemo se boriti za očuvanje i zaštitu kulturne baštine, njegovanje i progres multikulturalnog života u Crnoj Gori i kreativnog duha pojedinaca.

U tom smislu Crnogorska evropska partija će se boriti protiv dosadašnjeg neadekvatnog odnosa državnih vlasti prema našoj dijaspori i da naša dijaspora bude više integrisana u politički i drugi život u matičnoj državi, ma đe se naši građani nalazili. Smatramo da naša dijaspora po svemu zaslužuje puno bolji tretman i drugačiji odnos prema njoj nego što je to do sada bio slučaj. Naša dijaspora je blago Crne Gore i ona se mora posebno vrednovati i uvažavati. 

Ne želimo i nećemo biti stranka koja će biti kopija, produžena ruka, satelit ili ekspozitura bilo koje druge stranke i bilo kog postojećeg političkog ili drugog subjekta. Nijesmo partija političkih i drugih vodonoša, koji bi radili za nekog drugog, posredno ili neposredno, za bivšu ili aktuelnu vlast. 

Posvećeno ćemo raditi samo za dobro Crne Gore, a ne za bilo koga drugoga. Bićemo opoziciona partija, koja ima jasan otklon kako od bivše vlasti, i svih anomalija koje je napravila, tako i od režima koji je nastao nakon 30. avgusta 2020.godine, za koga smatramo da je nanio ogromnu štetu Crnoj Gori i njenim vitalnim državnim i nacionalnim interesima. 

Nećemo biti podupirač bilo koje druge partije, već autentična partija koja će posve samostalno i nezavisno odlučivati o svim političkim pitanjima i to preko svojih stranačkih organa. Naša svetinje je naša drzava koja treba da bude zemlja pune vladavine prava, država ustrojena na principima uspostave pravednog društva, u kojoj će pravosuđe biti stvarno nezavisno, država ravnopravnih građana, nacija i vjera, država bez diskriminacije i asimilacije drugih identiteta. 

Mi smo partija koja okuplja rodoljube Crne Gore svih nacija i vjera odane njenom Ustavu, i koji će se boriti za njen sveukupni prosperitet. Za nas je država Crna Gora domovina, a ne imovina. 

Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ni za što!

autor: Novak Adžić

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more