IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Nikolić: RAJO Mandić štrajkovao glađu zbog priznavanja Kosova; ANDRIJA Mandić: Ne napadajte MILOJKA Spajića, nego mene… (foto)

I na sjednici parlamenta rasprava o nedostatku kvoruma za prijedlog za kontrolno saslušanje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević na Odboru za evropske integracije…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05, 04. 2024… 00: 12…ANDRIJA Nikolić: RAJO Mandić štrajkovao glađu zbog priznavanja Kosova; ANDRIJA Mandić: Ne napadajte MILOJKA Spajića, nego mene… (foto)

o što danas nije bilo kvoruma za odlučivanje o eventualnom kontrolnom saslušanju ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića na Odboru za evropske integracije, a u vezi sa djelovanjem državnih zvaničnika u odnosu na vanjskopolitičke interese, bila je i tema na sjednici Skupštine. 

Inicijativa za održavanje kontrolnog saslušanja Gorčević i Ivanovića predali su poslanici Demokratska partija socijalista (DPS) Ivan Vuković i Mihailo Anđušić, Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i poslanica posebnog kluba Jevrosima Pejović.

https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.pobjeda.me%2Fclanak%2Fbez-rasprave-o-kontrolnom-saslusanju-ivanovica-i-gorcevic-vukovic-novi-negativni-presedan-u-istoriji-parlamentarizma%3Fcard%3Dsmall&key=75ddba13962c6455b315388837f36a3f&v=1&app=1

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kazao je da je današnjom situacijom moglo da se sazna sve o političkoj atmosferi u Crnoj Gori.

– Ovo je novi vid destrukcije i onemogućavanje opozcije  da vrši kontrolno funkciju u parlamentu. Znamo da ste ovo dogovorili vi sa gospodinom (Milojkom) Spajićem. Nemojte da imate nikakvu dilemu. Vi ste koordinator parlamentarne većine i parlamentarna većina sluša ono što vi izdate kao naređenje, tako da ste vi zaustavili parlamentarnu većinu da se pojavi na Odboru za evropske integracije – kazao je Nikolić predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću.

Njihovo osnovno interesovanje je, kako je naveo, zbog čega antizapadne snage pretenduju da budu dio Vlade, odnosno zašto premijer to najavljuje.

– Imamo opravdane razloge da budemo zabrinuti, jer ste u sporzaumu kazali da ćete poštovati euroatlantki kurs i da ćete održavati relacije sa svim državama koje je Crna Gora priznala. To što vi odstupate za nas nije iznenađenje. Mi imamo problem što će se te snage useliti u Vladu pod parolom EU integracija – rekao je Nikolić.

Mandić je, podsjeća, štrajkovao glađu zbog priznavanja Kosova, a “danas ćuti kad mu Gorčević kaže da će Vlada podržati članstvo Kosova u Savjetu Evrope”.

– Jasno je zašto vam ne odgovara da se o tome razgovara na Odboru, jer ispod žita želite da se dobacite rekonstrukcije što prije. I zar mislite da ćete da povjerujemo u ova objašnjenja koja su toliko nesuvisla – ocijenio je Nikolić.

Parlamentarna većina je, kako je naveo, jednom zaustavila kontrolno saslušanje povodom programa Evropa sad dva.

– Svi žele da vide taj dokument i šta tamo piše, pa znate li vi kakvu poruku šaljete, a danas ste izmislili novi manevar, da se kao parlamentarna većina ne pojavljujete. Vi ćete se izučavati u udžbenicima političkih sistema jednog dana, a ovo je toliko neozbiljno, nema građanina koga možete ubijediti da ste ozbiljna parlamentarna većina – smatra Nikolić.

Mandić je odgovorio da je opozicija uspjela da nametne temu koja joj je bila važna, vezano za Odbor.

– A jedan dobronamjerni savjet – ne napadajte Spajića, napadajte mene, jer rušite politiku koju vodite godinu približavanja Spajiću, a kad počnete da ga napadate onda to nanosi štetu. Ne drži vam se kontinuitet. Vi dvije godine ne dolazite na Odbor za ljduska prava, kojim predsjedava Jovan Vučurović. Je li vas ko kritikovao. Sad kad vama jednom ne dođu poslanici vi napravite buku i viku – naveo je Mandić.

Rekonstrukcija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je, pored ostalog, da oko koalicionog sporazuma ne treba da brinu iz opozicije.

– Briga za sporazum – to je naša stvar kako ćemo ga mi tumačiti. Nije nam potreban neko sa strane da nam tumači naš sporazum – rekao je Mandić.

Poslanica Demokratske narodne partije Maja Vukićević, koja je šefica Delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, osvrnula se na svoje glasanje u ovom tijelu, kada je bila izričito protiv ulaska Kosova u SE.

Čitaj još:   MILOŠ Bešić: Nije tačno da u novoj vladi Crne Gore neće biti Srba... (foto)

– Smatram bespotrebnim da bilo ko iz Vlade komentariše moje glasanje. Jedan od aspiratora uvredljivih komentara na mrežama je upravo bio Vuković, jer je tagovao ljude po Tviteru. Mene te uvrede ne dotiču. Moj stav je bio isti i prije izbora, ja se ne mijenjam zbog bilo kakve fotelje – kazala je Vukićević.

Nakon toga se za riječ javio poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković, podsjetivši Vukićević da je Crna Gora priznala Kosovo, “pa ako im smeta, neka pokrenu inicijativu da se ta odluka revidira”.

– To je vaše pravo, nemam problem sa tim. Ja imam problem sa tim jer ste vi dio vladajuće koalicije, a djelujete suprotno evropskim sporazumima – poručio je Vuković.

Poslanica Nove srpske demokratije Simonida Kordić rekla je da upoznata sa prijedlogom opozicije za saslušanje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević, te dodaje da je za sjutra zakazano njeno konsultativno aaslušanje povodom IBAR-a. 

– Ukazalo se da već dolazi na kontrolno saslušanje, pa može i da odgovara na druga pitanja. Ova današanja inicijativa pokazuje veliki broj problema, izlaženja iz nadležnosti i elemenata protivustavnosti. Počnimo sa tim da nema kvoruma, nastavimo sa poziv ministrima, odnosno pozvan je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović za koji odbor nema nadležnost – navela je Kordić.

Parlament, kako dodaje, Vladu, a ne obrnuto.

– Razlog svega ovoga nije da čujemo šta ima da kaže ministarka Gorčević, već je razlog ono što Demokratska partija socijalista radi dugo posebno uoči rekonstrukcija Vlade, jer kada do nje dođe potpuno se mijenja politička slika Crne Gore, DPS postaje praktično nepostojeć – ocijenila je Kordić.

Vuković je rekao da u sporazumu, na kom se temelji Vlade, piše da će Vlada biti fokusirani na kurs članstva u NATO, posvećenost EU integracijama i daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim susjednim državama koje priznaje Crna Gora.

– Jedna od tih država je Kosovo. Sjutra nemamo kontrolno, nego konsultativno saslušanje, mislim da je važno da damo ministrima priliku da kažu koliko smo odmakli u ispunjavanju obaveza za dobijanje IBAR-a. Zato nas interesuje ovo, a ne odnosi u vladajućoj koaliciji – ističe Vuković.

Ovo je prvi put da on zna, a nakon perioda koji je karakterisala izuzetna saradnja u Odboru za evropske integracije, jer “tako izgleda kad se izdignemo iznad dnevne politike”, ideja je bila da se da prilika ministrima da čuju njihova mišljenja o određenim temama.

– Ovo što se dešava sa Kosovom opterećuje Crnu Goru i sve nas i razočaranje je što ste postupili suprotno duhu rada onoga što smo radili do sada – naveo je Vuković.

Nadležnost

 Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović rekla je da je spoljnja politika i regionalna saradnja u poglavljima za pristupanje EU.

– To je to što se tiče nadležnosti, koja apsolutno postoji. Kontrolna uloga parlamenta je suštinska uloga. Bilo je predviđeno da dobijemo odgovore na pitanja u kom smjeru se kreće vanjska politika. Vi ste govorili o dijalogu, pa je i kontrolno saslušanje potreba da imamo dijalog – navela je ona.

Zamjenik predsjedika Odbora za evropske integracije Jovan Subotić je rekao da se nije pojavio jer mu se nije dopalo kako je zakazana sjednica.

– Sjutra ćemo imati konsultativno saslušanje i to će biti šesto saslušanje. Unaprijed zakazivati sedmu, koja će se održati prije šeste, to je ono što smo htjeli da izbjegnemo, a to je stavljanje dnevne politike u fokusu – istakao je Subotić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da možda njihov poslanik nije došao iz opravdanih razloga.

Čitaj još:   SANJA Damjanović: Zgranuta sam odakle nam izviru anonimusi i tzv. mladi političari koji koriste opasne riječi... (foto)

– Nama je cilj članstvo u EU i nećemo biti dio zakulisnih radnji da se omete taj put. Jasni smo bili i sa inicijativom Otvoreni Balkan, jasni smo bili za sankcije prema Rusiji, ali ako se stavlja sumnja na rad Bošnjačke stranke treba da se zapitamo o partnerskom odnosu. Pustite Bošnjačku stranku da donosi svoje odluke, tada je dobro Crnoj Gori – poručio je Ibrahimović.

Poslanik Demokratske narodne partije Dragan Bojović naveo je da je Vuković pisao bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici u kojoj nju moli da zadrži pojedine ljude u pritvoru, nazivajući ih glibavim neandertalcima i to je, kako je kazao, jedan od razloga zbog čega još nismo dobili IBAR i zatvorili privremena mjerila.

Dodaje da Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar nisu priznali Kosovo. 

– Očigledno gospodine Vukoviću vas neće (premijer) Spajić – kazao je Bojović.

Vuković je tražio repliku, na šta je Mandić rekao da je ove poruke čitala čitava Crna Gora. Vuković je rekao da je Mandić sam reagovao na određena pisanja u prethodnom periodu.

– To Vi kažete, zloupotrebljavajuću ovu funkciju koju obavljate. Rekao sam da se neću spuštati na taj nivo. U odnosu na temu sam se odredio. Problem je kad vi nama pokušavate da branite, odnosno onemogućavate da djelujemo u ovom parlamentu – kazao je Vuković Mandiću.

Poslanik Milun Zogović ocijenio je da je Vuković imao polučasovnu konferenciju za medije na sjednici Odbora za evropske integracije.

Vuković je odgovorio da ne može da mu se osporava pravo da priča, a da on nije urednik Javnog servisa i da ne odlučuje o tome što će da emituje.

– Danas problematizujete to što je održana sjednica, nazivajući to dnevno-političkim temama, ali kad vam ruski ambasador kaže da vaša zemlja ulazi u konfrontaciju sa tom zemljom, valjda je normalno da se neko Vlade oglasi na to. Nije to dnevna politika gospodine Subotiću. Mi smo do danas funkcionisali na nivou iznad dnevne politike. Sjutra imamo tri ministra i dva sata i treba stići o svemu da pričamo – rekao je Vuković.

Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica naveo je da je osuđuje govor mržnje prema Maidi Gorčević i Maji Vukićević, te da smatra i da je Vuković to trebalo da učini.

– Bio je dobar rad Odbora do sada i nadam se da će to nastaviti dalje. Gorčević će sjutra drugi put gošća Odbora za evropske integracije. Ona je dala stav i mislim da je bila vrlo jasna. Ona će sjutra biti gošća tako da se ne može reći da ima neaktivnosti ili skrivanja, možete joj postaviti pitanja – naglasio je Pižurica.

izvor Pobjedfa.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more