IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MUP Srbije čuva tajnu državljanstva ANDRIJE Mandića… (foto, video)

Ministar unutrašnjih poslova u odgovoru na poslaničko pitanje Andrije Nikolića objelodanio da kolege iz Srbije ignorišu dopise i urgencije koje se tiču pitanja dvojnog državljanstva predsjednika Skupštine Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05, 04. 2024… 00: 12… MUP Srbije čuva tajnu državljanstva ANDRIJE Mandića… (foto, video)

Odgovor na dopis do dana sačinjavanja ovog odgovora nije dostavljen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, i nakon dostavljanja urgencija 26.01.2024. godine i 20.03.2024. godine, a sa ciljem da se ovaj upravni postupak u konačnom riješi – naveo je Šaranović u odgovoru Nikoliću

Andrija Mandić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije od juna prošle godine izbjegava da odgovori na pitanje kada je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić dobio srpsko državljanstvo. To proizilazi iz odgovora ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića na poslaničko pitanje koje mu je uputio Andrija Nikolić iz Demokratske partije socijalista (DPS), a u koje je Pobjeda imala uvid.

– Dopisom broj 204-1-2565/2023 od 3. marta 2023. godine Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, direkcije policije, Uprave za upravne poslove, obavještava se Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore da je Andrija Mandić, u vrijeme postojanja Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora, obavljao dužnost zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ, te da je u smislu tada važećih zakona stekao pravo na dobijanje državljanstva Republike Srbije, a koje pravo je imenovani i ostvario – citirao je Šaranović navode iz MUP- a Srbije odgovarajući na pitanje je li  njegov resor postupio shodno zakonskoj obavezi i pokrenuo postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva Mandiću- s obzirom na to da Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da je dvojno državljanstvo zakonito samo ukoliko je stečeno prije 3. juna 2006. godine i da, ukoliko neko stekne državljanstvo neke druge zemlje nakon toga datuma, automatski gubi crnogorsko.

Šaranović je istakao da je naš MUP poslao dodatni dopis 23. juna prošle godine zahtijevajući dostavljanje dokaza o tome kada je Mandić stekao srpsko državljanstvo, ali da odgovor još nijesu dobili.

– Odgovor na ovaj dopis do dana sačinjavanja ovog odgovora nije dostavljen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, i nakon dostavljanja urgencija 26.01.2024. godine i 20.03.2024. godine, a sa ciljem da se ovaj upravni postupak u konačnom riješi – naveo je Šaranović u odgovoru.

Nikolić je upozorio Šaranovića da u Zakonu jasno stoji da se postupak pokreće nakon saznanja koja su javna i dostupna svima, te da će svako prebacivanje odgovornosti na nadležne organe Srbije, odnosno na njihovu nespremnost da dostave informacije o datumu prijema Mandića u srpsko državljanstvo, razumjeti kao izbjegavanje zakonskih obaveza MUP-a Crne Gore, i u skladu sa tim preduzimati dalje institucionalne radnje.

Čitaj još:   TAHIRI: "Ako Srbija ne prizna Kosovo, imaćemo rat"- VULIN: "Luda baba..."

Jedno- pa drugo

Šaranović je u odgovoru naveo i da crnogorski MUP, nakon što je više štampanih i elektronskih medija prenijelo izjavu Andrije Mandića da „ima državljanstvo Republike Srbije, koje je dobijeno na legalan način“, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona i uputio mu poziv za davanje izjave u vezi činjenica i okolnosti iz člana 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom drzavljanstvu, koje se odnose na dobrovoljno sticanje državljanstva druge države.

– Imenovani je ovom ministarstvu, preko punomoćnika, dostavio ovjerenu izjavu, u kojoj je istakao da posjeduje državljanstvo Republike Srbije, ali da je isto stečeno u skladu sa tada važećim propisima – naveo je Šaranović.

Nikolić je u dopisu upućenom Šaranoviću ukazao da, prema svim dostupnim javnim saznanjima, Mandić nezakonito posjeduje državljanstvo Srbije jer ga je, po sopstvenom priznanju, stekao nakon 3. juna 2006. godine.

– Naime, Andrija Mandić je 25. septembra 2007. u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao da nema državljanstvo Srbije, ali da će ga zatražiti. Četiri godine nakon toga, 28. marta 2011. Andrija Mandić je za tadašnju IN Televiziju saopštio da posjeduje državljanstvo Srbije koje je dobio na osnovu izmjena i dopuna srpskog Zakona o državljanstvu iz septembra 2007. godine, čime je propisano da svi pripadnici srpskog naroda, koji nemaju prebivalište u Srbiji, mogu da dobiju srpsko državljanstvo- ukazao je Nikolić.

Mandić je tada, kako ističe Nikolić, savjetovao i sve građane Crne Gore koji su nakon referenduma dobili srpsko državljanstvo da ga ne prosljeđuju državnim organima Crne Gore da ne bi došli pod udar zakona o oduzimanju crnogorskog državljanstva.

– Imam potrebu da to kažem, da ponovim da sam ja taj koji je gurao taj zakon i koji je, kad je izglasan u Skupštini Srbije, bio jedan od prvih koji su uzeli to državljanstvo. Ima ga i na hiljade građana Crne Gore. Ja hoću da pozovem svakog građanina Crne Gore, koji je uzeo državljanstvo Srbije, a radi se o velikom broju, da taj odnos koji postoji između nas i države Srbije ne učine javnim, niti da ta dokumenta prosljeđuju bilo kome, pa ni Ministarstvu unutrašnjih poslova – kazao je Mandić u izjavi za IN Televiziju 28. marta 2011. godine.

Čitaj još:   VLADIMIR Putin danas se vakciniše, ne želi to da učini pred kamerama... (foto)

Izjave koje je Mandić dao RSE i IN Televiziji i dalje je moguće pronaći na internetu s obzirom na to da su ih prenijeli gotovo svi crnogorski mediji.

Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom ne postoji

U Nikolićevom dopisu se konstatuje da je u članu 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisano da punoljetni crnogorski državljanin koji ima državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko ako: je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Izuzetak za ovaj slučaj je u članu 18 stav 2 Zakona o crnogorskom državljanstvu: „Međunarodnim ugovorima i sporazumima iz stava 1 ovog člana može se ustanoviti dvojno državljanstvo pod uslovom uzajamnosti“.

– Poštovani ministre Šaranoviću, imajući u vidu da Crna Gora sa Srbijom nije zaključila sporazum o dvojnom državljanstvu, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić svojim javnim izjavama nametnuo je obavezu Vama i Ministarstvu na čijem se čelu nalazite, da pokrenete postupak za oduzimanje njegovog crnogorskog državljanstva i da o tome obavijestite javnost.

Kako to još nijeste učinili, ili nas o tome nijeste obavijestili, u obavezi smo da Vas podsjetimo na Vašu zakonsku dužnost, propisanu clanom 24 Zakona o državljanstvu gdje piše: „Nadležni organ obavezan je pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, nakon saznanja o činjenicama iz st. 1 do 3 ovog člana“ – ukazao je poslanik DPS.

BONUS VIDEO:Inicijativa za izmenu crnogorskog zakona o državljanstvu – Andrija Mandić • POD LUPOM

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more