IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD BOSNOM: Sutra dženaza akademiku DŽEVADU JAHIĆU, velikom borcu za NACIONALNI, TERITORIJALNI I JEZIČKI IDENTITET BOŠNJAKA… (foto)

Bosanskohercegovački akademik i lingvist Dževad Jahić preselio je na Ahiret je u 77. godini života.

Akademik Dževad Jahić, “filolog opće prakse”, kako je volio o sebi reći, bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih naučnika, a godinama je predano radio na višetomnom Rječniku bosanskog jezika, na projektu u koji bi, u optimalnim uvjetima, trebao biti uključen tim od nekoliko desetina profesionalaca.

Ovim Rječnikom prvi put se cjelovitom modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo bosanskog jezika na preko 5.500 stranica, sa više od a 100.000 natuknica i oko 500.000 razrađenih i opisanih jezičkih jedinica.

Dževad Jahić rođen je 15. 8. 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici.

Univerzitet u Sarajevu obavijestio je bosanskohercegovačku i akademsku javnost da će povodom smrti uvaženog akademika Dževada Jahića biti organizovana komemorativna sjednica koja će biti održana u srijedu 24. 04. 2024. godine u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, sa početkom u 11:00 sati.

Čitaj još:   MENADŽER I POLITIČAR: Fahrudin Pecikoza oglasio se nakon vijesti da je zaražen koronavirusom… (foto)

Prisutnima će se obratiti predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta, Instituta za jezik, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i član porodice, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Dženaza akademiku Dževadu Jahiću klanjat će se u sutra 24. aprila 2024. godine u Begovoj džamiji u 13:00 sati, a ukop će se obaviti u 17:00 sati u Prači.

izvor: hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more