IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HRSUZ SA DNA DŽEZVE

Pričo mi čo`jek, a njemu njegov amidžić Adil što je živio u Travniku prije rata i radio u opštini k`o geometar, a geometar u to doba bilo bolje biti neg ne znam ti šta, pogotovo kad ih bace po selima da mjere i premjeravaju danima, a seljaci ih prate u stopu, darivaju sa svačim, sve ne bi li saznali kuda će put proći i hoće li njihovu njivu zakačiti. Seljak ko seljak sve bi dao za zemlju, a ako mu je takneš i ubio bi za nju. Ima ih što su od čukundede naslijedili ah za nekom komšijinom njivom pa bi je rado utefterili, a ne mere, ne da niko svoje, bezbeli. Nejse…

Adil bi se svaki put vrati sa tih terena sa punim gepekom hrane. Znali su mu janje, jal jare ogulit i nabit na ražanj, njegovo je samo bilo da naloži vatru i da ga okreće sa jaranima, jal rodbinom ne bi li im obećo da će pomaknut pometra i da put neće prolaziti kroz njihovo imanje.

Čitaj još:   ANKARA Turska obilježava 30. august, Dan pobjede i Dan oružanih snaga...

Helem, svi su ih oblijetali i salijetali pa tako i jedna nana na Vlašiću koju nisu nikako mogli odbiti kad ih je zvala na kahvu.

Sjeli njih trojica kod nane i u priču uz kahvu, sipala nana, što bi reci u nas, proćerala veliku kroz malu, biva velika džezva vrele vode prošla kroz malu kahve, i sve okolo kole ispitivala hoće li put proć kroz njenu njivu i ako će da ga malo pomaknu, Bog im dao lijepo zdravlje i nafaku u svačemu. Hoće oni da idu, a nana ne da ić dok ima kahve, samo nalijeva.

Kad je bila pri kraju nešta zeklepeta iz džezve, kad izleti fildžan. Svi se zgledaše, a nana njih i ne gleda neg fildžanu govori:

“Hrsuze li jedan, da bi li hrsuze, otkad te tražim po kući, a ti u džezvu se sakrio.”

Autor: Kemal Čolpa- Uzeir Hadžibeg

Čitaj još:   Milo Đukanović: "NE DAMO CRNU GORU, IDEMO DO KRAJA" otkrio koja ZAVJERA se krije iza udara na državu ... (foto)

http://ibalkan.net 

KAD JA DOĐEM NA VLAST

Nisam vala ni mislio glasat kad dojde sabahile onaj moj Read more

ČEMU SLUŽE MATERE

Taman kontam odkad me Omer nije bihuzurio kad eto ti Read more

SABAHZORSKA

Ima l' šta ljepše od sabahzorskih mirisa kad odškrineš pendžer, Read more

PRANJE I SAPIRANJE GRIJEHA

Asli je ovaj mjesec posto mjesec sapiranja grijeha. -Mogu li se Read more

Komentariši