IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĐUKANOVIĆ UPOZORAVA VUČIĆA, KAO ŠTO JE DAVNO MILOŠEVIĆA…

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović nazvao je posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Crnoj Gori „samosažaljivim prenemaganjem“.

i da se Crnoj Gori „pokušava adresirati novo bujanje velikosrpskog nacionalizma“.

„Pokušajmo da se prisjetimo jedne štete i žrtve koju je crnogorski nacionalizam izazvao. Izgleda mi čudno i nerazumljivo to što predsjednik Srbije sebe poistovećuje sa Srbijom, a Srbiju sa velikosrpskim nacionalizmom. Pod plaštom zaštite prava ugroženog srpskog naroda u regionu ugrožava se stabilnost regiona“, kazao je Đukanović.

Naveo je i da smatra da se slabost pozicije srpske politike ogleda u tome da se umjesto argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti, te da je cilj „diskreditovati predsjednika Crne Gore makar lažima“.

Dan ranije u intervjuu za bosansku TV Face, Vučić je tvrdio da je Đukanovićev nacionalizam „pećinski i da su to su ljudi u Crnoj Gori prepoznali“.

„Ja razumijem da je on bezgrešan čovjek i onda kad je podržavao napore Vojske Republike Srpske na teritoriji BiH, a i danas kad govori sve najgore o RS i srpskom narodu“, rekao je Vučić.

„Đukanović je sve vrijeme pokušavao da održi dobre odnose sa Srbijom, jer tako to rade savjesni susedi“, kaže za Danas Aleksandra Vuković, poslanica Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.

„No, usljed sve vidljivijeg atakovanja na suvjerenost države Crne Gore i neskrivene pretenzije za prekrajanjem Balkana po nacionalističkim šavovima, odgovorio je onako kako odgovoran državnik, kome je prioritet očuvanje građanskog bića Crne Gore, mora i treba da odgovori. Predsjednik Vučić je, zamjenom teza, velikodržavne projekcije Srbije želio prikriti navođenjem navodnog crnogorskoga nacionalizma koji, ako i postoji, nikada nikog nije ugrozio i uvijek je bio na marginama crnogorske politike“.

Čitaj još:   Vučić: Daće nam ULTIMATUM za ulazak u EU...

„Neviđena propagandna ofanziva na predsjednika Đukanovića“, kaže Vuković, „koja dolazi iz Srbije i iznutra, jasno ukazuje na to da je za opake lovce u mutnim vodama velikodržavnih projekata i nacionalizama, naročito velikosrpskog, on najveća i nesavladiva brana“.

Otuda su, tvrdi sagovornica Danasa, crnogorske NVO i list Vijesti smislili „mantru o Đukanovićevom i Vučićevom simuliranom sukobu iz kojih obojica treba da izvuku političku korist. Nema govora o tome! Na djelu je nedjelo nacionalističke hidre kojoj iz glava ne izbija san o ‘homogenoj Srbiji’ ili ‘srpskom svetu’, a Đukanović, kao prije nekoliko decenija Miloševića, samo upozorava da će se to neslavno završiti“.

Srpski narod u Crnoj Gori, navodi Vuković, „štiti Ustav Crne Gore i jasna građanska profilacija politike DPS-a.

Nijedan narod u Crnoj Gori nema ekskluzivitet, a nijedan predsjednik susjedne države nema pravo da uređuje unutrašnje prilike u državi Crnoj Gori“.

Oštrina Đukanovićevog odgovora, ističe Vuković, „ne ukazuje samo na to da nema nikakvog dosluha između dvojice predsjednika, već i na to da Vučić sve više pokazuje da nema sluha za to da je Crna Gora kao suvjerena država odavno krenula putem evroatlantskih integracija i da je sa tog puta nikakva intrigarenja neće skrenuti, a to mu neko mora jasno saopštiti.

Čitaj još:   POBRKAO LONČIĆE I 500 GODINA POD TURCIMA- Vučić: Jučer sam rekao srpsku riječ “sikter”!!!

To sigurno neće učiniti Vučićevi saveznici iz Crne Gore koji nanose štetu i njegovom političkom imidžu i ugledu Crne Gore“.

izvor: danas.rs

MILO Đukanović: Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom… (foto)

Crna Gora i Kosovo dijele želju za dobrosusjedstvom, stabilnošću regiona Read more

MILO Đukanović: Ko misli dobro Crnoj Gori podržaće Evropski tim u Herceg Novom… (foto)

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović govorio je danas na Read more

DE NE BRUKAJ SE KRIVOKAPIĆU: MILO i DPS traže da premijer upozna javnost sa ugovorom države sa SPC- om…

Najuticajnija opoziciona stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) Read more

MILO ĐUKANOVIĆ: “BRANIĆEMO CRNU GORU SVIM SREDSTVIMA, NEMA TOGA ŠTO JE NEDOZVOLJENO!”

"Današnja ocjena bezbjednosne situacije u Crnoj Gori je nepovoljnija nego Read more