IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Izetbegović: CRNOGORSKO ČOJSTVO I VUČIĆEVO BJEŽANJE OD ISTINE

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović oglasio se na Facebooku povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

“Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki je korak ka prihvatanju istine o događajima iz 90- ih godina, što je temelj za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu. Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja sa istinom”, navodi Izetbegović, prenosi Faktor.ba.

Tome najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dodaje se, koji Crnoj Gori prigovara što se “miješa u pitanje Srebrenice” i pita se “kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom”.

“Crnogorci i Crna Gora, kao svi narodi i države koji pripadaju civiliziranom i demokratskom svijetu, svakako se trebaju “miješati u pitanje Srebrenice”. Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države. Tome svjedoče brojne rezolucije diljem svijeta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici”, kaže se o objavi predsjednika SDA.

A posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu, koji je počinjen u Srebrenici, istakao je Izetbegović, jer je politikom Miloševićevog režima bila uvučena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zlo koje je počinjeno diljem Balkana.

“Crnogorci u Skupštini Crne Gore, sa srebreničkim cvijetom na reveru, pokazali su da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju oni jednom rječju zovu – čojstvom. To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace historijske zablude i da na temeljima istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem”, navodi Izetbegović.

Čitaj još:   NASILNIK PROTIV NASILJA: „Vučić bi da je hrabar, ali je neuvjerljiv, komičan i preplašen kao zec“

Prije par godina je izgledalo da će i Srbija predvođena Vučićem imati snage da se suoči sa prošlošću, piše Izetbegović, ali “nažalost, to se nije desilo i vjerovatno se neće ni desiti”.

“Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni počinjeno zlo. A krivi su. To neopozivo svjedoči historija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Pred oba suda pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred Haškim tribunalom presuđeno je većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svijetu, zbog nesprečavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu UN-a”, kaže predsjednik SDA.

Dodaje da, iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo.

Čitaj još:   Njemački mediji: POBIJEDILA JE VUČIĆEVA FANTOMSKA DEMOKRATIJA, OTAC NACIJE, VOĐA I SPASİLAC...

“To je pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor. Pri tome, morali bi imati na umu da su bježanje od suočavanja sa istinom, nove-stare zablude oličene u tzv. “srpskom svetu” kao zamjeni za “Veliku Srbiju”, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće donijeti”, zaključeno je u objavi Bakira Izetbegovića.

Izvor: Faktor.ba

Živković: NOŽ, ŽICA, SREBRENICA!?

Nož, žica, Srebrenica je fašistička poruka užasa, koja ne tako Read more

SAOPŠTENJA SDA: “Srbija nastavlja agresiju na BiH”

"Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS-a u Read more

BAKIR Izetbegović: Fokusirati se na pomoć privredi i ranjivim grupama građana… (foto)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas Read more

Vučić: “ALBANCI RADE PO CRNOGORSKOM MODELU”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na Read more