IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Balkanska ruta: ŽENA iz BIH vodila skupinu krijumčara- DETALJI iz EUROPOLA, uhapšeno ih je 37 u Hrvatskoj… (foto)

Migrante bi vodili pješke preko granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do posebno preuređenih automobila, kombija ili prikolica. Utrpali bi ih u spremnike u podu automobila i prevozili kroz Hrvatsku do Slovenije. Organizirali su im čak i smještaj u kojem su čekali transport.

Migrante bi vodili pješke preko granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do posebno preuređenih automobila, kombija ili prikolica. Utrpali bi ih u spremnike u podu automobila i prevozili kroz Hrvatsku do Slovenije. Organizovali su im čak i smještaj u kojem su čekali transport.

Tako Europolova jedinica za operacije (OTF) opisuje operaciju na čijem je čelu bila žena iz BiH. Uz nju, u petak je uhapšeno i 18 visokorangiranih članova bande, devet u Hrvatskoj, devet i BiH.

Dan ranije, hrvatska policija je uhapsila 28 krijumčara i pronašla 360 migranata. Europol je šeficu bande klasificirao kao metu visoke vrijednosti, a uhapšena je u BiH.

U akciji su, uz hrvatsku i bosanskohercegovačku policiju, sudjelovale i slovenske vlasti uz neformalnu podršku iz Njemačke. Pretražili su deset lokacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te zaplijenili vozila, elektroniku i 65.000 eura u gotovini.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Temeljni ugovor i popis ne mogu biti dio reformske agende... (foto)

Istraga je otkrila nekoliko mreža krijumčara koje djeluju u regiji. Vođe su iz zemalja u regiji, ali i iz Njemačke i Turske. Sumnja se da su koordinirali različite ćelije koje operiraju na lokalnoj razini kako bi osigurali privremeni smještaj migranata i potom ih prevezli u Istočnu Evropu.

Informacije koje smo prikupili u istrazi otkrivaju da postoji otprilike 40 različitih mreža krijumčara koje su aktivne u regiji, čiji članovi obavljaju različite zadatke unutar operacije švercanja migranata – kažu iz Europola.

Istraga je trajala malo više od godine dana, a prva hapšenja su obavljena u januaru i februaru.

  • Balkan je ključna tranzitna regija u kojoj kriminalci proaktivno nude usluge migrantima. U martu 2023. godine osnovana je regionalna jedinica OTF– a koja djeluje u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji. OTF se fokusira na razbijanje mreža krijumčara migranata. Za to su odvojena i finansijska sredstva iz Europola, koji omogućava i razmjenu informacija i suradnju među različitim agencijama koje sudjeluju u operacijama– pišu u saopćenju.

izvor: 24sata.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more