IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS BUDITE OPREZNI, STIŽE NAGLA PROMJENA VREMENA: Temperature rastu i na puls 40 C u hladu, a onda ide… (foto)

U narednim danima sunčano: U ovom dijelu Regiona Jugoistoka Evrope je najtoplije… Razvojem oblačnosti, u planisnkim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, čevtrtak, 20, 06. 2024… 07 52… DANAS BUDITE OPREZNI, STIŽE NAGLA PROMJENA VREMENA: Temperature rastu i na puls 40 C u hladu, a onda ide… (foto)

Usljed visokih temperatura koje će nepovoljno djelovati na ljudski organizam, biometeorološka prognoza bit će relativno nepovoljna širom zemlje…

Danas je ljetnja dugodnevica, najduži dan u godini koji  označava početak ljeta. 

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže, pa će danas trajati 15 sati i 35 minuta. Dug dan i položaj sunca utječu i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok. 

U Bosni i Hercegovini prvog dana ljeta bit će pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena Celzijusa.

Usljed visokih temperatura koje će nepovoljno djelovati na ljudski organizam, biometeorološka prognoza bit će relativno nepovoljna širom zemlje.

Čitaj još:   TUGA SARAJEVA: Direktorica učinila neočekivan potez, hrabra je i pred kamerama, poslala je ovu PORUKU UEFA ... (foto i video)

Na sjeveroistoku zemlje će opća slika biti nešto lošija. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja.

Hronični bolesnici, starije osobe i djeca trebaju maksimalno reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Zbog manjka svježine tokom noći mogući su problemi sa snom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stepeni.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Razvojem oblačnosti, u planisnkim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 15 i 20, na jugu zemlje do 24,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38, na jugu zemlje do 40 stepeni.

U subotu veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni C…

U nedjelju sunčano vrijeme vrijeme uz malu do umjerenu oblačnosti. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 26,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 35 stepeni C…

Čitaj još:   Jedini problem s čokoladom: Nekoliko prednosti i jedan nedostatak za zdravlje... (foto, video)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more