IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: AK Partija traži, PONOVO BROJANJE glasova na izborima od nedelje…

Stranka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partija pravde i razvoja (AK), zatražila je ponovno prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora u 18.5 milionskom Megapolisu…

ISTANBUL: Turska, vijesti, srijeda, 03.04. 2019…06: 59… ISTANBUL: AK Partija traži, PONOVO BROJANJE glasova na izborima od nedelje…

Kao razlog navode “nepravilnosti” i “pogrešno obračunavanje” u procesu koji je vlada nadgledala i strogo kontrolisala godinama.

Britanski Indipendent prenosi i da je AK tražila i prebrojavanje glasova u pojedinim okruzima u Ankari u kojoj je takođe izgubila, ali sa znatnom razlikom.

Erdogan, rodom iz gradske radničke četvrti Kasimpasa, više puta je primetio da je Istanbul ključ za kontrolu Turske…

Grad od 18,5 mil ljudi izvor je velikih ugovora o nekretninama i razvojnih projekata koji su predstavljali životnu snagu Erdoganove političke mašine, navodi britanski list dodaje da AKP želi da pokaže bazi razočaranoj u ovim nedeljnim izbornim, gubicima da čini sve što je u njenoj moći da zadrži vlast, čak i da na kraju popusti.

Ipak, pristalice AK pojačale su retoriku navodeći da izborima u Istanbulu bilo varanja, a vlasti su počele da postavljaju bilborde širom Istanbula na kojima su Erdogan i kandidat za gradonačelnika AKP- a Binali Jildirim, bivši premijer i predsjednik parlamenta, na kojima zahvaljuju Istanbulu i na toj velikoj podršci.

Čitaj još:   KOME ZVONE ZVONA CETINJSKOG MANASTIRA

Zvaničnici AKP- a, među kojima je BINALI Yildirim, tvrde da broj nevažećih glasova premašuje broj glasova sa kojima je pobijedila opozicija, a sve je to u toku stalnog pojavljivanja u medijima navode nepravilnosti, greške, ali i kao neslaganja i pogrešne navode.

Iako rezultati nisu zvanično potvrđeni, Imamoglu ali i kao i novoizabrani gradonačelnik Ankare Javas, takođe iz Republikanske narodne partije (CHP) promenili su biografije na Tviteru kojima se predstavili gradonačelnicima.

U drugim dijelovima Turske opoziciona nacionalistička Dobra stranka (IY) osporila je rezultate izbora u Usaku, gradu u zapadnoj Turskoj, koji je AKP pobijedila sa samo nekoliko stotina glasova, piše Independent…

izvor agencije

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

Komentariši