SREBRENICA: Nedžad, Fikret, Redžep, Ramiz, Hasan, Admir, Sadmir, slučajno su preživjeli,sutra smo im mogli ići na dženazu …

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fikret je imao 10 godina kad je posljednji put vidio oca, a Redežp je bio tada beba od 9 mjeseci…

SREBRENICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda 10. 07.2019…09: 19… SREBRENICA:Nedžad, Fikret, Redžep, Ramiz, Hasan, Admir, Sadmir, slučajno su preživjeli,sutra smo im mogli ići na dženazu …

Sutra smo mogli ići na njihovu dženazu. Nedžad Avdić, Fikret i Redžep Hodžić, Ramiz Nukić, Hasan Nuhanović, Admir Salihović i Sadmir Nukić su slučajno preživjeli.

Nedžad je imao 16 godina i ostao je ranjen, zatrpan leševima podno brane u Petkovcima, gdje je streljano stotine muškaraca i dječaka.

Fikretu je bilo 10 godina kad je posljednji put vidio oca, a Redežp je bio tada beba od 9 mjeseci. Do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci njihovog oca.

Traga se za još 1100 ljudi ubijenih u okolini Srebrenice.

Čitaj još:   DODIK: Tužilaštvo da se oglasi o Davidovom ubistvu ili lično organizujem proteste...

Ramizu su ubijeni otac i brat. On se vratio u svoju kuću u šumi pokraj Srebrenice. Ramiz svakodnevno traži u šumi kosti ubijenih.

Do sada je pronašao 200 nestalih čije kosti je poslao na identifikaciju… Hasanu Nuhanoviću su pronađeni posmrtni ostaci majke, oca i brata.

Admiru je ubijen otac i još 19 članova porodice. Sadmiru i njegovoj supruzi ubijeni su očevi. U jednoj sedmici u julu 1995. ubijeno je 8372 muškaraca i dječaka u okolini Srebrenice.

Oni su izgledali kao Nedžad, Fikret, Redžep, Ramiz, Hasan, Admir, Sadmir; neki su bili vjernici, neki ateisti; različite dobi, različitih zanimanja, povezivalo ih je to što su svi nosili muslimanska imena.

Dražen Erdemović je priznao da je samo njegova vojna jedinica ubila oko 1200 muškaraca i dječaka, muslimana, na farmi Branjevo kod Zvornika u jednom danu, 16. jula 1995. On je bio u grupi koja je streljala od 10h ujutro do 15.30h, kada su umorni jedva dočekali smjenu. Nova smjena je nastavila ubijanje, a njegova grupa je otišla u kafanu. On je primijetio da je dobio žulj na prstu od obarača na mitraljezu.

Čitaj još:   HOROR, GORI DALMACIJA: Požar izmakunuo kontroli, najgore se tek očekuje...

(tekst sko posudili od Harisa Pašovića)

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši