Crna Hronika

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU, POČEO JE RAT: Američka vojska ubila IRANSKOG GENERALA, svi strahuju od NAJGOREG…

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i spekulacija o tome ko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici, a tamošnja državna televizija izvještava da je među poginulima Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti u međuvremenu je potvrdila i sama Iranska revolucionarna garda.

– Nije jasno ko je izveo napad, ali čini se jasnim da će Suleimanijeva smrt drastično povećati napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, navodi u prvoj analizi Washington Post.

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i spekulacija o tome ko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

– Prema naredbi predsjednika, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Qassema Suleimanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu, navodi se u priopćenju Pentagona.

– General Suleimani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

Rakete su u noći s četvrtka na petak pale blizu teretnog terminala aerodroma u Bagdadu zapalivši dva vozila, ubivši nekoliko i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba. Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija također poginuo u napadu koji su nazvali “kukavičkim američkim bombardiranjem”.

No, vijest o Suleimanijevoj smrti glavna je tema u čitavoj regiji.

Ratni čin

– Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Suleimanija. Tamošnji mediji su ga već proglasili ‘mučenikom’, a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

– Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arwa Damon u svojoj analizi tijekom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Suleimanijeve smrti ulazi na dosad nepoznat teren. – Ovo će čitavu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez puno krvoprolića, izjavila je.

Novinar New Yorkera Dexter Filkins, iskusni ratni reporter, dobitnik Pulitzera i autor opširne Suleimanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekt kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

– Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je što slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne, smatra Filskins.

– Čini se da ulazimo u novi rat na Bliskom istoku, smatra vodeći analitičar međunarodnih odnosa Fareed Zakaria.

izvor: (SB / Hina)

ŠOK U EVROPI: Trampov “tornado napada”, funta se srušila…

DANAS JE TramP, kako se dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

HELSINKI Samit Trampa i Putina, bizarna demonstracija mačizma…

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija Read more

VAŠINTON: Tramp bi se sastao s liderima Irana ako to oni žele…

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp Izjavio je da Read more

admin

Share
Published by
admin
Tags: irakTramp

Recent Posts

ALEKSANDRA Vuković- Kuč: DRITAN Abazović je Crnu Goru pretvorio u hapsanu… (foto, video)

Nad Crnom Gorom nadvila se “ruka pravde” kao Domoklov mač. Kada ta ruka funkcioniše sa…

10 sati ago

Dnevni horoskop za 28. april 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovnovima satisfakcija,…

10 sati ago

VUKAŠIN Perović: Mesija je tu- Ulcinjski alhemičar… (foto)

Mesija je tu. Sublimacija svih srpskih podjela. Neko koga su čekali vjekovima. Sva Srbija koja…

11 sati ago

ANDRIJA Nikolić: Poslanici Skupštine njih 35 je uputilo inicijativu MILOJKU Spajiću, da donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o Srebrenici… (foto)

Vlada Crne Gore da bude kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici.,. PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti,…

11 sati ago

TUŽILAŠTVO BIH OBJAVILO NOVE DETALJE: Edin Gačanin TITO planirao kupiti helikopter… (fotom video)

Edin Gačanin, šef narkokartela kojeg je Nizozemska osudila na sedam godina zatvora, planirao je da…

12 sati ago

OSTAJE U DOMOVINI: Dok veliki broj mladih napušta BiH, IRMA Jusufović iz Kalesije, odlučila je da kao doktor radi u Srebrenici… (foto, video)

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta domovinu raduje pročitati nekoliko rečenica u kojima mlada…

14 sati ago

This website uses cookies.