IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

I DALJE SU DISKRIMINISANI: Svijetski dan Roma, slave svoj dan… (foto)

Danas je prilika da se ukaže na težak položaj Roma koji su najbrojnija nacionalnih manjina u mnogim državama na Balkanu…

SARAJEVO: BiH, Regija, Putovanja, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 08. 04. 2020… 13: 51… I DALJE SU DISKRIMINISANI: Svijetski dan Roma,slave svoj dan… (foto)

Danas je 8. april, Svijetski dan Roma ne smije da ima samo simboličan značaj, nego je taj dan dobra prilika da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine samo se oko 8.000 stanovnika izjasnilo kao Romi. Međutim, svi izvještaji sa terena danas pokazuju da postoji mnogo veći broj Roma u našoj zemlji.

Specijalni izvještaj o položaju Roma u BiH koji je pripremila Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uz podršku OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine pokazao je da na teritoriji BiH živi oko 50.000 Roma. 

Čitaj još:   "Mi, Krivokapići, idemo do kraja": Emotivno sin novog premijera CG... (foto)

U mnogim zemljama danas se obilježava Svjetski dan Roma, koji se obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12 aprila 1971. godine u Londonu.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Jedan od ključnih izazova za smanjenje isključenosti i povećanje sigurnosti Roma jest mijenjanje svijesti onih na vlasti i cjelokupne svijesti građana da prestanu doživljavati Rome kao pasivnu i problematičnu populaciju. Mnogi Romi u BiH rade i obrazuju se…

http://iBalkan.net 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more