IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SITUACIJA U SJENIČKOJ BOLNICI SE POPRAVLJA: SJENIČACI I DIJASPORA KAO JEDNO…(foto i video)

Prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje Užice, po broju oboljelih Sjenica je najpogođenija opština korona virusom u Zlatiborskom okrugu. Najveći problem je nastao zbog činjenice da je u trenutku naglog porasta broja pacij enata pozitivnih na Kovid 19, korona virus potvrđen i kod jednog broja ljekara ovog doma zdravlja. Za televiziju Forum iz Opšte bolnice u Sjenici javio se doktor Mustafa Đurđević, koji je na ispomoći u Sjenici.

Nakon Tutina i Novog Pazara, nagli skok zaraženih korona virusom bilježi se u Sjenici, gdje je usljed oboljevanja od Kovida 19 veliki broj ljekara i medicinskih sestara van stroja.

U cilju efikasnijeg rada bolnice i prevazilaženja trenutnog nedostatka je i stručnog kadra, internista gastroenterolog doktor Mustafa Đurđević je od nedelje raspoređen u Opštoj bolnici u Sjenici.

Zatekao sam ovde jako veliki broj pacijenata u jako teškom stanju. Na ovom internom odeljenju, koje je pretvoreno u Kovid odjeljenje bilo je tridesetak pacijenata i još dvadesetak koji su vođeni u režimu dnevne bolnice. A dok u ponedeljak ujutru sam ušao na to odeljenje. Svi internisti koji su tu radili su bili Korona pozitivni, tako da su brigu o tim pacijentima preuzeli lekari opšte prakse, specijalisti medicine rada i oftalmolozi.

Odmah smo pristupili reorganizaciji rada na ovom odeljenju, tako da smo izdvojili zelenu od crvene zone, otvorili smo trijažno odeljenje u vidu šatora ispred bolnice i namjeravamo da u naredna dva– tri dana cijelo interno a to Kovid odeljenje isprazni, a pacijenti premjeste u pomoćne objekte iza tog odeljenja, gdje bi se liječili samo Kovid pozitivni pacijenti.

Čitaj još:   Nenad Stevović: Krivokapić u najavi "Želi li sada neko da ukine crnogorsku nezavisnost..." (foto i video)

Interno odjeljenje treba potom detaljno dezinfikovati tu nastaviti i liječenje pacijenata koji nisu Kovid pozitivni. Situacija je bila jako dramatična,ali ova dva-tri dana se polako popravlja. J

uče mi je pristigao u pomoć i kolega internista iz Opšte bolnice Užice, tako da sada lakši i bolje organizovan– kaže za TV Forum dr Mustafa Đurđević, internista gastroenterolog iz Prijepolja.

Kako bi se izbjeglo dalje širenje zaraze u bolnici, moraju se jasno razdvojiti crvena Kovid zona i ostala odeljenja, kaže doktor Đurđević, dodajući da se situacija postepeno stabilizuje.

Samo u toku jučerašnjeg dana imali smo 18 pozitivnih na Korona virus. Pacijenti i dalje pristižu u velikom broju, ali mislim da se situacija polako smiruje. Moraju se pacijenti samo pravilno usmjeravati, razdvajati Kovid pozitivni od ostalih pacijenata, kroz trijažno odjeljenje, kako ne bi dolazilo do njihovog mešanja i širenja epidemije. Nadam se da će uskoro i internisti iz Sjenice koji su Korona pozitivni biti ponovo u stroju i da će preuzeti liječenje svojih pacijenata – kaže dr Đurđević.

Kako bi pomogli rad bolnice i zaštitili zdravlje ljekara, brojni humani ljudi iz zemlje i inostranstva bolnici u Sjenici su u više navrata donirali veće količine zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, ali donacije su stizale i u obliku medicinskih pomagala, sanitetskih vozila i lijekova.

Čitaj još:   SRBINA Nikolu na smrt PRETUKLI FUDBALERI: Otišli u Bratislavu da igraju, sad će im se SUDITI KAO UBICAMA ...(foto)

Izvor: Foruminfo

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more