IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOLASKOM NA VLAST DRITAN MIJENJA RETORIKU

Iako ne komentarišu pojedinačne izjave, pa ni onu predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da treba ugasiti portal CdM, iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori nedvosmisleno poručuju da je od presudne važnosti da novinari imaju mogućnosti da obavljaju svoj posao slobodni od bilo kakve prijetnje nasiljem, zlostavljanjem ili zastrašivanjem, kako bi obezbijedili da građani imaju pristup svim informacijama.

“Nadležni organi treba da obezbijede efikasno postupanje pravosuđa u svim slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima”, poručuju iz Delegacije EU u izjavi za CdM.

Jasno napominju da su sloboda medija i pluralizam ključni oslonac svake demokratije i to je jedna od glavnih oblasti u kojima Crna Gora treba da pokaže napredak kako bi napredovala na putu ka EU. 

“U svom najnovijem izvještaju o Crnoj Gori za 2020. godinu, koji je objavljen prošle sedmice, Evropska komisija napominje da ukupno gledano nije ostvaren napredak u oblasti slobode izražavanja. EU će nastaviti da prati dešavanja u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o pristupanju”, kažu u Delegaciji. 

Čitaj još:   PRIBOJ: Napadnut policajac Mujezinović u po bijela dana...

Abazović je, podsjetimo, nakon izbora, nezadovoljan kritikom portala CdM na njegov račun, u jednoj TV emisiji kazao da CdM treba ugasiti.

Otišao je i korak dalje pa je javno pozvao oglašivače da se ne reklamiraju na portalu CdM, a građane da izbrišu aplikaciju portala.

Valja napomenuti da je Abazović još 2013. govorio da su slobodni mediji temelj i osnova za razvoj svakog modernog društva, navodeći da je ambijent u kojem crnogorski novinari rade prilično zabrinjavajući.

Retorika se sa dolaskom na vlast promijenila sedam godina kasnije. 

izvor: antenaM

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more