IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE BAJDENOV ČOVJEK OD KOGA STRAHUJU DODIK I ČOVIĆ: Prioritet razbijanje blokade DRŽAVE BiH uskoro ultimatum… (foto)

Američki analitičar Janusz Bugajski kaže da je na čelo SAD-a došao je veliki poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu…

VAŠINGTON: Svjet, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, utorak, 10.11.2020…08: 48… STIŽE BAJDENOV ČOVJEK OD KOGA STRAHUJU DODIK I ČOVIĆ: Prioritet razbijanje blokade DRŽAVE BiH uskoro ultimatum… (foto)

DŽO Bajdenu će rješavanje problema u regionu biti jedan od prioriteta.

Oba lidera Aleksandar Vučić i Milorad Dodik sada će biti manje sigurna kad ponovo krenu u blokiranje politika u BiH kao i na Kosovu i u regionu .

Dolazak Džo Bajdena u Bijelu kuću utjecat će na stišavanje nacionalističke retorike u regionu, otvorit će se front protiv ruskog utjecaja, a problemi će konačno biti rješavani u dogovoru a i sa EU kaže američki analitičar Janusz Bugajski ističući da je novi američki predsjednik dobra vijest za Balkan.

Objašnjava da će jedan od prioriteta Bajdenove administracije na Balkanu biti i Crna Gora.

Bajdenova politika u regionu mora biti usmjerena na ublažavanje rastućeg spora Crne Gore i Srbije, u kojem miješanje Beograda u crnogorsku politiku može dalje polarizovati stanovništvo. Nova vlada uključuje radikalne btojne elemente kojima je cilj da zaustave napredak Crne Gore u svim je zapadnim institucijama– ističe ugledni američki analitičar.

Smatra da će nova američka administracija morati značajno da podstakne prozapadne snage unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori, u izvršnoj vlasti i u parlamentu, da bi se tako potkopale “srpske nacionalističke fikcije i proruske frakcije”.

Čitaj još:   DANAS TO ZOVU ZARADA: Bizarne usluge u Rusiji, djevojka grije krevet, iznajmljuju buket cvijeća za fotografiranje, ali i mačku... (foto, video)

Administracija Bidena morat će da podstakne prozapadne snage a u okviru nove vladajuće koalicije i u parlamentu i da pomogne potkopavanju srpskih nacionalističkih i proruskih frakcija. Vučiću, također, treba uputiti hitno za upozorenje protiv bilo kakvog miješanja u politiku Crne Gore ističe Bugajski i dodaje da Biden može produbiti američku umiješanost u rješavanje i svih dugotrajnih sukoba na Zapadnom Balkanu.

On upozorava da su Trampova retorika i postupci podstakli nacionalizam i to radikalne desničare i skepticizam širom Evrope.

– Aleksandar Vučić i Milorad Dodik otvoreno su podržali su i Trampov reizbor i pozvali Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za njega. Dodik je a i Bajdena opisao kao “srbomrsca”. Oba lidera sada biće manje sigurna kada ponovo krenu u blokiranje politika u Bosni i Hercegovini, a i na Кosovu i u regionu – kaže Bugajski...

Bugajski ističe da će pod Bajdenom, Balkan i druge vanjskopolitičke arene biti depolitizovane i na tom prostoru će djelovati profesionalci kao i u State Departmentu i drugim vladinim agencijama.

– Balkanska politika će, također, imati koristi od obnove odnosa kao s Evropskom unijom, posebno pošto se Tramp ogradio od lidera EU i da se distanciirao od Berlina, Pariza i drugih prijestolnica. Trenutna je i sigurnosna politika nastavit će se pod Bajdenom, jačanjem kao brojne pripremljenosti za odbranu i jačanjem istočnog fronta NATO – kaže Bugajski.

Bugajski objašnjava da Bajdenov vanjskopolitički tim mora težiti postizanju nekoliko ciljeva u svojoj balkanskoj politici. Dva su prioritetna: rješavanje su odnosa na realaciji Beograd- Priština i rješavanje blokade rada države u Bosni i Hercegovini…

Čitaj još:   SARAJEVO: "Deset u pola" Benjamine Karić, okupila ćevabdžije s ciljem... (foto, video)

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more