IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: PANIKA NAKON PORAZA NA IZBORIMA i kakva sudbina čeka ČOVIĆA i HDZ BiH!? (foto)

Hrvatska politička scena u Mostaru parktično sada svela samo i to na dvije političke stranke HDZ BiH i žestokog kritičara ove stranke, koja sada i bilježi kontinuirani rast – Hrvatsku republikansku stranku…

MOSTAR: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 24.12…2020… 08: 41… MOSTAR: PANIKA NAKON PORAZA NA IZBORIMA i kakva sudbina čeka ČOVIĆA i HDZ BiH!? (foto)

Porazno je da nekada druga po snazi hrvatska stranka HDZ 1990 nije uspjela prijeći izborni prag na lokalnim izborima u Mostaru. “Devedesetka” je na mostarskim izborima osvojila skromnih 1.069 glasova birača.

Koalicija pravaških stranaka, HSP– HSP BiH– HKDU– HRAST, koje su, eto s izuzetkom HKDU- HRAST, sudjelovale u projektu majorizacije Hrvata u Federaciji BiH, doživjele su debakl osvojivši tek 358 glasova, dok se za HDU (39 glasova), HKDU BiH (27 glasova), HSP Dr. ANTE STARČEVIĆ BiH (24 glasa), HSS Stjepana Radića (5 glasova) može reći da su “politički mrtve”.

Ništa neobično s obzirom na to da se ne pamti kada su se lideri ovih stranaka o bilo kojoj temi oglasili, makar i saopćenjem za javnost, a šira javnost, zapravo, i ne zna ko su čelnici ovih stranaka.

Na hrvatskoj političkoj sceni u BiH, uz HDZ BiH, vidljivi su još samo HRS, stranka koja je u usponu, HDZ 1990, koja je na prošlim lokalnim izborima osvojila jedno načelničko mjesto – u Prozor-Rami, i Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina, koji je nakon što je izbačen iz HDZ-a, utemeljio vlastitu stranku s kojom je preuzeo vlast u Livanjskom kantonu.

Čitaj još:   BIJELO POLJE, TUČA U SREDNJOJ ŠKOLI: Policija ispituje slučaj, direktor kaže da nije bilo povređenih... (foto)

Ono što je „promaklo“ Čovićevom mediju je činjenica kako je upravo Ilija Cvitanović vezom s Čovićevim HDZ-om stranku HDZ 1990 doveo do potpune propasti te kako je pobjeda „Devedesetke“ u općini Prozor-Rama bila pobjeda pojedinca, a ne stranke, jer tamo već četvrti put zaredom pobjedu nad HDZ-om BiH odnosi dr. Jozo Ivančević, čovjek koga biraju i Hrvati i Bošnjaci.

Sasvim je jasno da će HDZ BiH nakon lokalnih izbora ostati bez vlasti u četiri općine s, uvjetno rečeno, hrvatskom većinom. Za to djelimično može zahvaliti i koaliranju s Dodikom, koji gotovo svakodnevno izaziva nove političke skandale, ali i nedopustivom političkom uplitanju službenog Zagreba u izbornu kampanju u BiH.

Na koncu, rast Hrvatskih republikanaca najviše treba zabrinuti Dragana Čovića, jer se radi o stranci koja ima uporište i u Hrvatskoj, a ukoliko se odvaže na kandidaturu na općim izborima 2022., tek bi tada Čović mogao biti u velikim problemima.

Čitaj još:   Vulin: ''SRPSKI SVET'' je potreba SRBA da znaju da neće biti OSTAVLJENI BEZ ZAŠTITE SRBIJE...

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more