IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA ZA SPORTSKOM IKONOM: Preminula Milka Babović, od koronavirusa … (foto i video)

Bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović umrla je danas Zagrebu u 93. godini, zbog zdravstvenih tegoba bila je smještena i to u KB Dubrava posljednja dva i po mjeseca, a bila je zaražena koronavirusom…

ZAGREB:Region, Sport, Zanimljivosti, vijesti, subota, 26.12…2020…13:11… TUGA ZA SPORTSKOM IKONOM: Preminula Milka Babović, od koronavirusa … (foto i video)

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živjela od 1948. god, gdje je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije , dvaput prvakinja Balkana.

Čitaj još:   KUMPIR Na naš (stambolski) način... (foto i video)

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, kao vanjski saradnik. Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreba Telesport, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila tjelesnom kulturom i sportom.

Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radila je i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica voditelja Press centra.

Tokom karijere kao komentator pratila je atletiku (6 EP), klizanje, kao i gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more