IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRATA SA SEDAM BRAVA: Iz Dodikovog kabineta otkrili gdje drže Ukrajinsku ikonu… (foto)

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je ikonu koju je Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, rečeno je i to u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH…

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, vijesti, petak, 25.12…2020…23: 41… VRATA SA SEDAM BRAVA: Iz Dodikovog kabineta otkrili gdje drže Ukrajinsku ikonu … (foto)

Ikona je pohranjena u sef u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, rekli su iz Kabineta.

Pritome su poručili da su se Ambasadi Ukrajine u BiH obratili preko Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, ali još nisu dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje a i da je ikona kulturna baština Ukrajine, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata.

Predhodno je kako su išli sledovi okolnosti iz Moskve “Ikona će biti vraćena donatoru radi utvrđivanja njene istorije kroz Interpol, objasnilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova novinarima, pišu 19. decembra RIA Novosti.

Na taj način Ruska Federacija izbjegla je buduća pitanja ali i o ikoni upitnog porijekla, koju je ruski ministar vanjskih poslova, na dar, ali dobio od političkog vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.

300-godišnja pravoslavna ikona koja je uručena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini mogla bi biti ukradena na teritoriju Donbasa, koji nije pod nadzorom Ukrajine.

Čitaj još:   POKUŠAJ UBISTVA U BIJELOM POLJU

Kako je predstavnik ukrajinskog svećenstva rekao za Ruski servis Glasa Amerike, na fotografiji ikone prikazan je “nadbiskup Nikola Miro-Likijski, čudotvorac koji pripada starovjerskom pismu . “

„Vrlo je slično, ako govorimo o ovoj određenoj ikoni, da je a to slika svetog Nikole Čudotvorca, starovjerska škola. Tipično slovo, uz sve to dodavanje znaka križa Nikoli ”, rekao je sugovornik pod uvjetom da ostane anoniman. Prema izvoru, metalni okvir na ikoni može imati pozlatu, ali je to teško utvrditi prema fotografijama s Interneta.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more