IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIJELO POLJE- ČUVAR TRADICIJE: Dan Evrope i pobjede nad fašizmom… (foto i video)

Bijelo Polje čuva amanet slobode koji su ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević…

BIJELO POLJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 07.05.2021…12. 19 … BIJELO POLJE- ČUVAR TRADICIJE: Dan Evrope i pobjede nad fašizmom… (foto i video)

“U ponositome Bijelom Polju čuvaće se amanet slobode koji su nam ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević”, navodi se u poruci građana Bijelog Polja povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

“Nećemo se samo sjećati. Deveti maj dan je kad se Evropa sjeća pobjede nad fašizmom”, napominje se u poruci.

Ističu da,tih godina evropske zemlje prevazilaze svoje ideološke, nacionalne , vjerske i klasne razlike i ulaze u beskompromisnu borbu protiv ideologije fašizma/nacizma, najmonstruoznije tvorevine ljudskoga uma.

“Iz pobjede rađa se nova Evropa. Evropa je stala na kraj vjekovnim bratoubilačkim ratovima, ideologijama negiranja drugih te dubokim klasnim podjelama. Danas je ona organizovana u politički subjekt koji nazivamo “Evropska unija” i pomaže da se emancipatorski procesi sprovedu u svim krajevima evropskog kontinenta, a i čitavom svijetu šalje poruku zajedništva i tolerancije”, kažu u poruci povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Građani Bijelog Polja ističu da ništa manje ponosni “ne treba da budemo i mi u Crnoj Gori sjećajući se Dana pobjede nad fašizmom”.

Čitaj još:   EDIS OSTAVIO DRAGANU I VRAĆA SE ŽENI ZILHI: Mitrova pobjesnela – Pa raskrinkala SVE...

“Mi koji u svom nacionalnom biću suštinski baštinimo vrijednosti antifašizma možemo s ponosom da se sjećamo tih godina kad su naši đedovi stali na pravu stranu i prvi podigli barjak slobode u borbi protiv te destruktivne ideologije. Tog 13. jula upalilo se malo svijetlo na jugu Evrope, ali je dovoljno jako bilo da osvijetli put čitavoj Evropi…

Sjećamo se i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) kada su se naši đedovi bez obzira na male šanse za biološki opstanak svrstali na stranu istine, a zatim organizovani u 3. i 4. Sandžačkoj brigadi nanosili teške poraze neprijateljima naše domovine i njihovim saradnicma, domaćim izdajnicima. Mi, njihovi unuci, nećemo se samo sjećati njihove borbe već ćemo ljubomorno čuvati i ponosito promicati ideju o slobodi i čuvanju različitosti.

Svakako da se u ponositome Bijelom Polju čuvaće se amanet slobode koji su nam ostavili Rifat Burdžović Tršo i Lenka Jurišević. Nećemo se samo sjećati, i slobodom širom otvorenih očiju ćemo bdjeti”, poručili su građani Bijelog Polja povodom 9.maja.

izvor iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   BIJELO POLJE: Određeno zadržavanje policajcu osumnjičenom za nedozvoljene polne radnje nad djevojčicom (13)... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more