IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svi “SRPSKI SVETOVI” Vulina: ”VUČİĆ PREDSJEDNIK SVIH SRBA”

”Ako put u Evropsku uniju vodi preko Hrvatske i njenih uslova, bolje da i ne putujemo”, kazao je Vulin, navodeći da Srbija nikada ne treba da bude članica EU, ako je uslov za to da svojim ”ćutanjem i ponižavanjem liječi hrvatske komplekse”

Najava Hrvatske da će povećati svoj vojni kontingent u sastavu Kfora na Kosovu povod je za nove oštre kritike srpskih zvaničnika na račun susjedne države.

Ponovo prednjači ministar policije u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju” i još jednom na dnevni red postavio temu ujedinjenja “srpskog sveta”.

Vulin je u pisanoj izjavi 9. maja optužio Hrvatsku da je nastala “nasilnom secesijom” i razbijanjem bivše Jugoslavije, te da je priznanjem Kosova 2008. godine “pokušala da razbije Srbiju”.

“Još uvijek čekam odgovor zašto je komadanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba doprinos nemiru na Balkanu”, rekao je Vulin.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocijenio je istog dana da Vulin “promoviše poraženu velikosrpsku politiku” i da neutemeljeno prigovara Hrvatskoj, “koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju, niti je tražila reviziju granica”.

“Živimo u atmosferi nezavršenog rata, a nevolja je u tome što na vlasti imamo političke opcije koje su bile i devedesetih. Čak i personalno imamo iste ljude. Vulin je tada bio JUL-ovac, koja je takođe učestvovala u ratnoj priči”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Popov iz nevladinog Centra za regionalizam.

Čitaj još:   ZLOČINAC IZ HAGA: Šešelj, opet o Ljajiću, a SDPS tvrdi to su Šešeljeve „budalaštine”

I urednik hrvatskog spoljnopolitičkog portala Euractiv Željko Trkanjec za RSE ocjenjuje da se u Beogradu gradi narativ koji podsjeća na politiku bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

“To vidimo na nizu elemenata, uključujući i ovu zadnju Vulinovu izjavu”, rekao je Trkanjec.

Iako je i ranije govorio o nužnosti rešavanja “srpskog nacionalnog pitanja”, termin “srpski svet” Vulin je prvi put upotrebio u septembru prošle godine.

“Vučić treba da stvara srpski svet. Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a predsednik Srbije je predsednik svih Srba”, rekao je Vulin 26. septembra 2020..

“Da smo imali hrabrosti da u dvije bivše Jugoslavije nacrtamo i kažemo gdje živimo, ne bismo danas o ovome pričali”, rekao je Vulin.

Komentarišući “non-pejper” koji je navodno upućen zvaničnicima Evropske unije, a koji predlaže ujedinjenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sa Srbijom, Vulin je za televiziju Pink 18. aprila izjavio “da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive i zašto se srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi”.

“Na ovaj način se skreće pažnja sa domaćih tema i problema. To je stari, oprobani recept koji je koristio i Milošević. Zaoštravanje odnosa sa susjedom, potpaljivanje nacionalizma i populizma je metod koji uvijek pali”, ocijenio je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

“Svugdje gde on živi, u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj. Nama je potrebno da se briga o cjelokupnom srpskom narodu vodi iz jednog centra, a to je Beograd, i ne vidim šta u tome ima sporno”, rekao je Vulin.

Čitaj još:   MUJAGIĆ: Aleksandar VULIN je najveći RATNOHUŠKAČ na Balkanu!

On je dodao da trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti “ne idu na ruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajednicu”, ali da vjeruje da će se to desiti “za deset, dvadeset ili pedeset godina”.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more