IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: CRNA GORA ĆE POVRTITI IZGUBLJENO DOSTOJANSTVO…

Gdje je Crna Gora deceniju i po nakon sticanja nezavisnosti, hoće li izaći iz mračnog tunela nabujalog fašizma, ko je odgovoran za vrijeme sadašnje, ima li Crna Gora snage i pameti da se vrati na pravi kolosjek, samo su neka od pitanja na koja je intervjuu portalu CdM odgovorio dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

Jasno govoreći o svim nedaćama koje su zadesile Crnu Goru, Čirgić šalje i poruku nade i kaže – Crna Gora će povratiti izgubljeno dostojanstvo.

CdM: Zvuči kao šablon, ali mi se čini da u ovom trenutku, ipak, ovo pitanje ima zaista posebnu težinu: Gdje je Crna Gora danas, 15 godina od sticanja nezavisnosti, kuda je krenula?

ČIRGIĆ: Ko dosad nije htio viđeti đe je Crna Gora danas, ni ovaj mu intervju u tome neće pomoći. Crna Gora nalazi se na istoj istorijskoj stranputici na kojoj se nalazila 1942. i 1943. Baštinici ideologije Pavla Đurišića i poklonici djela popa Mace Crnu Goru vode u jednonacionalni i jednovjerski srpski svEt, istina na način drugačiji od svojih idola iz Drugoga svjetskog rata.

Potvrdā za to je mnogo – od premijerove opijenosti likom i djelom jednoga međunarodnoga teroriste do ministarskih negiranja srebreničkoga genocida ili poziva iz Ministarstva prosvjete da se kazni cetinjska profesorica zato što je đake, uz odobrenje roditelja, povela na proslavu internacionalnoga dana borbe protiv fašizma. Nije to većinska, ali je to danas, nažalost, zvanična Crna Gora. Nema sumnje da će Crna Gora povratiti izgubljeno dostojanstvo i aktuelnu ideologiju i njene izvođače radova poslati u ropotarnicu istorije. O tome svjedoči hiljadugodišnja istorija crnogorske državnosti.

CdM: Hoće li se Crna Gora “utopiti u srpski svet” uprkos onom obećanju za naivne da “nam niko niđe neće ponijeti državu?

ČIRGIĆ: Jedini svijet u kome Crna Gora može opstati jeste građansko društvo, društvo multinacionalnoga i multireligijskoga sklada koje počiva na sekularizmu. Takvo je društvo gradio još kralj Nikola. A temeljio ga je na dubokoj tradiciji koja nije poznavala vjerski fundamentalizam. Danas, nažalost, živimo antagonizme s početka XIX vijeka, samo su akteri nešto drugačiji. Narativ da nam niko neće ponijeti državu zapravo je odvratna demagogija koja, po nesreći, ima svoje konzumente. Nije riječ o odnošenju države već o ponovnom uspostavljanju teze da Crna Gora ne može sebe ni da hrani ni da brani.

Čitaj još:   Irinej: Netačno da je AMFILOHIJE PREMINUO OD VIRUSA!!!

Kad Srbija hrani, a Rusija brani

CdM: Da li to znači da je nova vlast aktivirala staru propagandu da možemo opstati samo ako nas Srbija hrani, a Rusija brani?

ČIRGIĆ: Naravno da jeste. Tome svjedočimo svakodnevno. Krajnji je cilj podložništvo Crne Gore.

URA je izdala

CdM: Ko je izdao Crnu Goru i njene interese?

ČIRGIĆ: Na tome je polju dosta “zaslužnika”. No prvo mjesto svakako čvrsto drži URA i teško da joj to prvijenstvo u dogledno vrijeme iko može preuzeti. Za razliku od DF-a koji ne krije da Crnu Goru vidi isključivo kao srpsku zemlju, za razliku od Demokrata koji nevješto kriju da žele manje-više isto što i DF, URA je u izbornu kampanju ušla kritikujući nesporne mane bivše vlasti – nepotizam, korupciju, nedovoljnu posvećenost evropskoj državnoj perspektivi, faličnu reformu prosvjetnoga sistema i drugih društvenih oblasti itd.

Međutim, današnji rasap Crne Gore isključiva je krivica te partije koja je nakon izbora imala šansu da formira vlast sa suverenističkim blokom, kojemu je i sama do 30. avgusta deklarativno pripadala, a da iz toga bloka isključi personalno svakoga kome u političkome životu Crne Gore nije bilo mjesta. Umjesto toga ta je partija, njen predśednik i njegovi poltroni pokazala da počiva isključivo na populizmu te da ne postoji moralni prag koji neće preći kako bi opstali na vlasti i kako bi demonstrirali obijest i mržnju ne samo prema bivšoj vlasti no jednako tako i prema onima koji brane ustavne vrijednosti ovoga društva. U poređenju s onim što je ova vlast za nekoliko mjeseci učinila, i najveći grešnici bivše vlasti izgledaju kao moralne gromade.

Čitaj još:   NOVINARI RTS U VELIKOM PROBLEMU: Skoro cijeli tim iz Tokija u karantinu! (foto)

URA ne samo da nema odgovor na izražene građanske nemire, na građanski strah, na političku odmazdu prema neistomišljenicima, već je direktni krivac za takve društvene pojave.

Zahvaljujući glasovima poslanika te pseudograđanske partije, crnogorsku Vladu vodi čovjek koji javno govori da Crnu Goru vidi kao drugu srpsku državu, ministarka prosvjete, nauke i kulture predstavlja se kao žena-četnik, ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava negira najveći genocid nakon Drugoga svjetskog rata. Takvoj pseudograđanskoj partiji neće smetati – ni nakon propale inicijative o smjeni toga ministra – da nastavi s podrškom Vladi čiji će on biti član…

Cijeli intervju na http://CdM.me

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more