IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA AHIRET PRESELILA MAJKA HADŽİRA AVDIĆ: SRPSKI ZLOČINCI UBILI JOJ MUŽA I PET SINOVA…

Grbavci kod Zvornika– Na ahiret je danas preselila Hadžira Avdić, majka kojoj su srpski agresori 21. maja 1992. godine odveli i ubili muža i petericu sinova.

Uz Havu Tatarević, Naziju Beganović i nekoliko Srebreničanki, Hadžira Avdić iz Grbavaca kod Zvornika je među najožalošćenijim majkama u našoj zemlji.

Za Hadžiru Avdić iz Grbavaca kod Zvornika u maju 1992. godine život je stao. Njeno srce iščupano je iz grudi 21. dana tog mjeseca, kada su joj četnici iz kuće odveli muža Halču i petoricu sinova i nešto kasnije ih, ispostavit će se, ubili u Karakaju.

Kobnog datuma, u ničim izazvanom napadu i bez ikakvog otpora, srpske paravojne jedinice ubile su i odvele u zatočeništvo više od 80 mještana Grbavaca, što je činilo petinu sela. Tijela gotovo svih, uključujući Hadžirine sinove i muža, nađena su u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob u naselju Glumina.

– Ja sam dan nakon što su odvedeni krenula s još jednom ženom prema Zvorniku. Zaustavili su nas na prvoj barikadi i rekli da se vratimo kući, a da će njih pustiti nakon što ih ispitaju. Nisam mogla vjerovati da mogu pobiti nedužnu djecu, jer su dvojica mojih sinova bila maloljetna, a najmlađi Advir imao je samo 14 godina – govorila je Hadžira prije nekoliko godina.

Čitaj još:   SNAŽNO NEVRIJEME: Grad uništio voćnjake, malinjake, potop HITNO UPOZORENJE RHMZ... (foto i video)

Majka Hadžira Avdić izgubila je supruga Halču (1949.) i sinove Mefaila (1967.), Naila (1970.), Ismaila (1972.) Mevludina (1975.) i Advira (1978.).

Od nekada brojnog potomstva u porodici Avdić ostale su žive samo dvije kćerke najstarijeg Hadžirinog sina Mefaila, tada sedmogodišnja Edina i petogodišnja Almedina, koje su sada udate i imaju svoje porodice.

Grbavci su među naseljima s najvećim stepenom stradanja u BiH. Ubijani su i odvođeni i starci, žene i djeca. Iako su vođene razne istrage, još uvijek niko od nalogodavaca i izvršilaca teških zločina u ovom mjestu nije procesuiran.

izvor: agencije

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more