IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Krivokapićeva “faktura” za BS: Ministarska mjesta i Rezolucija o Srebrenici u zamjenu za podršku Vladi… (foto i video)

Vanredni prelazni rok na crnogorskoj političkoj sceni počeo taman onda kada se završio onaj nakon 30. avgusta, prva dešavanja u GP URA pa odmah nakon toga u Bošnjačkoj stranci otvorili su sezonu preletača.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 27.05. 2021…00. 51 … Krivokapićeva “faktura” za BS: Ministarska mjesta i Rezolucija o Srebrenici u zamjenu za podršku Vladi… (foto i video)

Bošnjačka stranka je početkom marta ove godine ostala bez dugogodišnjeg predsjednika Rafeta Husovića koji je izgubio bitku sa bolešću…

Time se otvorilo mjesto lidera stranke i označilo trku za tu funkciju. Naizgled rezervisani, bošnjački lideri krajičkom oka pogledivali su prema toj fotelji, iako je poslanik Ervin Ibrahimović već viđen u njoj, jer su ga podržali svi opštinski odbori stranke.

Važi za umjerenog političara koji u punoj mjeri baštini evropske vrijednosti, lojalan bošnjačkoj tradiciji i Crnoj Gori i jedan je od onih iz Predsjedništva koji je bio “tvrd” kada je riječ o eventualnom učešću BS u Krivokapićevoj Vladi.

Ne treba zaboraviti ni to da iza Ibrahimovića i oko njega nema priča o stanovima, novcu, korupciji, nepotizmu i svemu onome što spekulišu mediji za ostale, stare članove BS-a, pa je samim tim idealan izbor za nasljednika Rafeta Husovića.

Iza Predsjedništva, ili ispred po snazi i moći, stoji Glavni odbor koji je odmah nakon izbora, baš kao i Ibrahimović, jednoglasno odbio poziv za dijeljenje vlasti sa Krivokapićevim ekspertima. Sudeći prema tome da se izvesti zaključak da ni poslije Kongresa, koji je zakazan za 13. jun, neće biti promjena u kursu BS-a koji je zacrtao Rafet Husović.

Međutim, “vlast je slatka” i previše izazovna za zadovoljenje aspiracija svih politički poslenika pa i članova BS- a. Bez obzira što su GO i Predsjedništvo bili jedinstveni u odbijanju mogućnosti participacije u sadašnjoj vlasti, mogle su se čuti, doduše sporadično i u neformalnim razgovorima, ocjene o tome da “ipak treba razmisliti i da ne treba olako odbacivati tu mogućnost”, zato što su prirodno “manjine uz vlast” i zato što se iz pozicije vlasti može više uraditi za svoj narod”.

Čitaj još:   UŽAS U CRNOJ GORI: Uhapšen zbog sumnje da je silovao maloljetnu sestru... (foto)

Ponukane tim glasovima a i potrebom za što većim legitimitetom, prema informacijama Standarda, Krivokapić i većina u parlamentu targetirali su BS kao partiju koju mogu da slome i privole, političkom trgovinom, da uđe u Vladu. Kako kaže više sagovornika Standarda, Krivokapić je već pripremio “paket” u kojem će BS-u ponuditi dva ministarska mjesta i tri “jake” direktorske pozicije u zamjenu za ulazak i podršku Vladi. Kalkulisalo se, kažu sagovornici i o mogućnosti usvajanja Rezolucije o Srebrenici, ali to je ostalo na dugom štapu.

Iz razgovora sa pojedinim članovima BS-a može se zaključiti da su Krivopkapić i DF ipak pravili račun bez krčmara, jer zvanične, a ni nezvanične ponude i priče na tu temu nije bilo. O tome bi možda moglo biti razgovora tek nakon Kongresa kada BS zaokruži priču unutrašnjih promjena, gdje, kaže izvor iz BS-a, neće biti velikih rokada. 

Izvjesno je da će Ibrahimović biti predsjednik, te da će Suljo Mustafić, Osman Nurković i Kemal Purišić ostati u vrhu stranke.

Čitaj još:   BILO OČEKIVANO:Prvi korak ukrajinskog predsjednika je bio dolazak u Tursku bio na odmoru u Bodrumu...

U susret eventualnim razgovorima oko ulaska u Vladu prije nekoliko dana zatalasala se priča o odlasku nekih “nižih” funkcionera BS-a, ali je tu, za sada, priča stala. Više medija je insinuiralo da je razlog ostavki politička trgovina, te da će svi oni preći u GP URA. Ni to se još nije desilo, ali su oni Standardu potvrdili da će ostati u političkom životu u nekom obliku.

Izvor Standard.co.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more