IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DIPLOME KAO KRUNA USPJEŠNOG ŠKOLOVANJA

U foajeu Kultrunog centra Novi Pazar danas su, na Svečnoj akademiji, dodijeljene doplome svršnim studentima Alfa BK Univerziteta iz Novog Pazara i Zubinog potoka. Diplome je primilo ukupno 76 studenata na osnovnim i master studijama i to:Osnovne akademske studije Fakulteta za finansije , bankarstvo i revizija 42, Osnovne akademske studije fakulteta za strane jezike 6, Osnovne akademske studije fakulteta za matematiku i računarske nauke 9, Osnovne akademske studije Fakulteta za menadžment u sportu 1, Osnovne akademske studije Fakulteta informacionih tehnologija 2, Master studije Fakulteta za matematiku i računarske nauke 11 i Master studije Fakulteta za finansije i bankarstvo i reviziju 5.

Bilo je zaista svečano i prelijepo na dodjeli diploma svršenim studentima koji su dočekali svoj dan. Mnogi medju njima su se već zaposlili i rade, mnogi su zasnovali porodice, neki se zaljubili i dodjela diploma bila je kruna njihovog studiranja, marljivog rada, učenja i zalaganja. Prof. Aferdita Crnišanin alfa i omega Alfa BK odeljenja u novom Pazaru je rekla da prije 24 godina Novi Pazar i šira okolina nisu imali ni jednu višu niti visoku školu.

– Želja za otvaranjem ustanove za visoko obrazovanje u Novom Pazaru oduvek je postojala, ali konkretnih koraka nije bilo dok 1997.godine u naš grad nije stigla stiže prva ozbiljna pomoć u visokom obrazovanju, od tadašnjeg Univerziteta ”Braća Karić”. Pomoć se konketno odnosila na otvaranje Odeljenja Fakulteta za trgovinu i bankarstvo, školovanje potrebnih profila – kadrova po uzoru na zapadne univerzitete i biznis koledže. Tada u ovom gradu I počionje sa radom. Hvala na ukazanom poverenju – dodala je gospoda Crnišanin.

Svoj rad Alfa BK Univerzitet centar u Novom Pazaru obiljležilo je nizom manifestacija. Organizovali su dvije izložbe iranske kulture “Iran zemlja umjetnosti” i “Iran civilizacija koja traje”, promociju knjiga pjesama dekana fakulteta prof.dr Gordane Ajduković, organizovan je Prvi Međunardoni sajam tekstila, obuće, kože i odeće, studentske sportske igre Univerziteta “Braća Karić”, objavljen privredni vodič Novog Pazara, studentski magazin “IN MEDIO”, obilježena 545 godišnjica osnivanja Novog Pazara objavljivanjem projekta Novi Pazar Turist Guide, promocija knjige “Primenjena revizija u privredi” prof.dr Dragutina Dragojevića.Osnovali udruzenje studenata ,, Akroasis ,, I organizovali niz naucnih medjunarodnih konferencija i seminara.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Novih 11 zaraženih koronavirusom... (foto)

Kvalitet nisu mjerili brojem izdatih diploma već brojem radnih mjesta i pozicijama na kojima su diplomci ovog univerziteta. Znanja koja su stekli studirajući na Alfa BK Univerzitetu diplomci će primjeniti u domaćim i inostranim renomiranim bankama, kompanijama, osiguravajućim društvima, opštinskim i javnim institucijama, školama ali I brojnim drugim organizacijama I na taj nacin dati svoj doprinos ovom gradu .

Sa diplomcima su danas bili njihovi roditelji, porodica i prijatelji. Prije same podijele diploma u svoje lično i u ime vlasnika univerzita kao njihov predstavnikiI član Saveta Univerziteta obratio se gospodin Milorad Panjević koji je izmedju ostalog rekao da je istinski zadivljen i brojem studenata diplomaca i organizacijom sam svečanosti te diplomcima se zahvali na povjerenju koje su u svojem sisokoškolskom obrazovanju ponudili BK univerzitetu i poželeo im mnogo uspjeha u profesionalnom kao i ličnom život.

Prije same podjele diploma diplomcima, prof. Aferdita Crnišanin je podijelila specijalne povjelje direktoru Kulturnog centra Huseinu Memiću, zatim čovjeku koji kao novinar i prijatelj prati već više od 24 godine rad i napredovanje BK univerzitea Fehimu Karišiku koji je i moderirao ovom svečanošću te novinaru Zoranu Maksimoviću koji je takodje dao svoj novinarski doprinos razvoju ovog univerziteta.

U onom najsvečajnijem dijelu diploma svršenim studentnima osnovnih I master studija Alfa BK univerziteta podijelila je prorektor univerziteta prof. Bobana Bačvarević. A onda su, nakon zajedničkog fotografisanja, simbolično kape poletjele u vazduh sa glava studenata označavajući uspješan završetak jednog perioda u životu ovih mladih ljudi. Neki će iz raznoraznih razloga ostati na ovom nivou dok će mnogi nastaviti da usavršavaju i nadogradjuju svoje znanje master I doktorskim studijama takodje na ovom univerzitetu.

Čitaj još:   ALEKSA Bečić odustao od mjesta šefa parlamenta kako bi Demokrate dobile više pozucija u Vladi CRNE GORE???

Tako je završena ova svečana akademija. Svim diplomcima želimo zdravlje prije svega i mnogo uspjeha u životu i da stečena znanja iskoriste za unaprijedjivanje svog i života ljudi i zajednice u kojoj žive.

Fehim Karišik i Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more