IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANTIFAŠISTI Crne Gore: Što će nam apostoli prirediti za 13. jul? (foto i video)

Nedavno održana proslava 15 god obnove crnogorske nezavisnosti 21. maja imala je dva lica, jedno je lice, u režiji patriotskih organizacija i građana, a pokazano na Ivanovim koritima i Cetinju; drugo je izrazila Vlada na Trgu nezavisnosti u Podgorici…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… utorak, 01.06. 2021…10. 49… ANTIFAŠISTI Crne Gore: Što će nam apostoli prirediti za 13. jul? (foto i video)

Tako je na Ivanovim koritima i Cetinju je prisustvovalo više desetina hiljada pośetilaca; drugome, okrnjeni sastav predstavnika izvšne vlasti u Crnoj Gori.

Kroz uporednu analizu ovih događaja lako se dolazi do slike koja reflektuje cjelokupno trajanje aktuelne Vlade: na jednoj je strani odjekivala pjesma pa su Cetinje i Lovćen ličili na crveni Woodstock; a na drugoj se strani čula tišina praznoga podgoričkog trga na kojem je povorka političkih lidera pozirala u korotnome stavu.

Cijeli region mogao se uvjeriti koliku podršku premijer Zdravko Krivokapić i njegovi koalicioni partneri imaju među građanima koji obnovu nezavisnosti smatraju svetkovinom.

Nije zaista ni čudo, jer kako je prvi čovjek najvišega organa izvršne vlasti i sâm jednom rekao– da on pitao 2006. god, Crna Gora danas vjerovatno ne bi bila suverena država.

Novovladajuća većina, kadrirana od stane Srpske pravoslavne crkve, je u svojim narativima najviše pervertirala smisao riječi „pomirenje“. Pomnija analiza njihovih izjava otkriva da pomirenje ne vide kao jačanje tolerancije unutar višenacionalnoga i multikonfesionalnog društva, već da sebi i onima koji ne priznaju crnogorsku državu i njene simbole privedu „odnarođenu braću i sestre“ pod krov „jedine svete svetosavske crkve“. 

Vrlo česta upotreba riječi „pomirenje“ u kontekstu objedinjenja „pravoslavnoga bića“ (što je krasilo diskurs i bivšeg premijera Markovića) potvrđuje iznešeni sud. Da se aktivno radi na takvoj vrsti „pomirenja“ svjedoče nam potezi svih vladinih ministarstava, a naročito Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem se čelu nalazi samozvana „žena- četnik“.

Skandalozna naimenovanja u ta četiri resora, definitivno etnički najčistija u novijoj istoriji Crne Gorenajava nezakonite smjene 1000 direktora osnovnih srednjih škola, izmjene nastavnih planova, programa i udžbenika priprema terena proglašavanje cjelokupne sakralne crnogorske baštine vlasništvom SPC, samo su dio plana „pomirenja“ na kojemu bi pozadivio i Staljin iz faze rusifikacije SSSR- a. 

Čitaj još:   PRVI PUT U HISTORIJI: Cijena barela američke nafte ispod nule... (foto)

Kako je po riječima partije vicepremijera Abazovića ova Vlada okrenuta budućnosti, pomirenje sadašnjih generacija retroaktivno će voditi ka pomirenju prošlih.

Jasno je, međutim, da premijer koji je dočekivao četnika i teroristu Nikolu Kavaju, ministarka četnik i ministar koji ne priznaje genocid u Srebrenici, podmeću cijanid umjesto lule mira, ali da se ipak nadaju u njeno opijatsko dejstvo stvaranja kolektivnoga zaborava.

Tako da 13. jula Crna Gora će obilježiti jedan od najznačajnijih nacionalnih praznika– Dan državnosti, budući da je na isti dan 1878. godine tadašnja knjaževina Crna Gora stekla međunarodno priznanje na Berlinskome kongresu.

Ove godine 13. jula biće proslavljeno 80 godina od slavnog Trinaestojulskog ustanka crnogorskoga naroda iz Drugoga svjetskog rata.

Premijer Krivokapić naći će se u dvostruko težoj situaciji nego što je bio 21. maja. Toga dana nerado je proslavljao državni praznik koji mu intimno nije blizak. Ovoga puta biće prinuđen da obilježi dva– i proslavu državnosti i proslavu ustanka koji su poveli komunisti.

Da o vođama ustanka premijer nema visoko mišljenje je izjavio gostujući u jednoj emisiji, kada je umjesto njihove istorijske uloge u pružanju otpora okupatoru govorio o njihovim zločinima u selu njegove babe po majci.

Jedno je sigurno: 13. jula premijer će biti pred iskušenjem, pa mu jedini spas da isti baš podnese pristisak javne funkcije može biti rashlađena trinaestojulka.

Na kraju ovoga teksta treba postaviti pitanje,Što onda treba da tada će raditi antifašistički dio Crne Gore koji nema svoje zastupnike u vladajućoj većini?

Odgovor je, valjda, jednostavan – Isto ono što su radili njihovi preci u Drugome svjetskome ratu: samoorganizacija! Proslava 21. maja u režiji građana bila je najljepša i najiskrenija proslava dana obnove nezavisnosti od 2006. godine. 

Čitaj još:   IMA LI Brakova bez seksa: DA LI Propadaju ili opstaju???

Toga dana Cetinje i Lovćen su položili ispit. Budući da oni koji osporavaju državu uporno ističu da Crna Gora od Bioča prema śeveru ne postoji, idealno mjesto za Centralnu proslavu 13. jula bio bi Kolašin.

U praktičnome smislu, njegova geografska pozicija omogućava jednaku udaljenost iz gotovo svih gradova Crne Gore, dok je u istorijskom smislu Kolašin jedan od simbola Narodnooslobodilačkoga rata na ovome prostoru i grad u kojem je 13. jula 1944. obnovljen crnogorski subjektivitet.

Na antifašističkim i patriotskim je organizacijama da donesu odluku Centralnoj proslavi 13. jula. Ne smije ovakvoj Vladi Crne Gore ostaviti prostora za slobodnu interpretativnu akrobatiku koja i kroz ovaj događaj želi nastaviti svoje namjere revizije istorije i izjednačavanja četnika i partizana.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more