IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK ZA SRBIJU: Sve članice EU uskoro PRIZNAJU KOSOVO, Rusija postaje nebitna?

Kosovski mediji objavili su prošle subote dokument Europske službe za vanjske poslove (EEAS) koji navodi da bi završni pregovori o pravno obavezujućem dokumentu, koji bi normalizirao odnose Kosova i Srbije, trebali biti dovršeni tokom slovenskog predsjedavanja Vijećem EU.

Predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta Ragmi Mustafa rekao je da Albanci iz Preševske doline žele biti uključeni u proces dijaloga između Srbije i tzv. Kosova, kako piše “Blic”, te da su, za razliku od prethodnih godina, mnogo više politički organizirani i mobilizirani.

Ta je izjava jedan u nizu signala da se iza kulisa aktivno radi na rješavanju odnosa Kosova i Srbije. Mrežno izdanje beogradske “Politike” u ponedjeljak navečer objavilo je: “Vučić je rekao da je Grčka naša bratska zemlja i da se nada da ona neće donijeti tu lošu odluku.” Loša bi odluka bila priznavanje Kosova. Atina je, zbog neriješenog pitanja Kipra, jedna od pet članica EU koje ne priznaju Kosovo.

Ostale su Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka. Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias početkom ovog mjeseca posjetit će Kosovo, i to drugi put u kratkom razdoblju – prvi je put bio lani u oktobru. Prije posjete, objavio je da pozicija Atine u vezi s priznanjem Kosova ostaje nepromijenjena, ali “istodobno dobro je poznato da Grčka želi zadržati konstruktivan pristup Prištini”.

Kosovski mediji objavili su prošle subote dokument Europske službe za vanjske poslove (EEAS) koji navodi da bi završni pregovori o pravno obavezujućem dokumentu, koji bi normalizirao odnose Kosova i Srbije, trebali biti dovršeni tokom slovenskog predsjedavanja Vijećem EU.

Čitaj još:   JELENA BOROVINIĆ BOJOVIĆ, MINISTARKA SMRTI: Antitijelo Zdravka Krivokapića...

Dokument, čiju autentičnost niko nije doveo u pitanje, navodi da je objavljeni non-paper, koji se pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, “imao za cilj naštetiti pozitivnoj ostavštini (legacy)” koju Slovenija ima na Zapadnom Balkanu. U ponedjeljak je prištinski portal Demokracia.com objavio da Španija planira otvoriti ured za vezu na Kosovu.

Borrellova uloga

Nakon toga je nekoliko kosovskih medija objavilo da im je špansko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo da Madrid ne kani otvoriti ured na Kosovu. Uz važnu nijansu: Demokracia.com objavio je da će Španija otvoriti ured pri UNMIK-u, UN-ovoj misiji na Kosovu, gdje urede za vezu imaju Rusija i Kina.

Madrid nije opovrgnuo taj dio objave, a Demokracia.com objavio je da se oko procesa otvaranja ureda snažno angažirao Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, bivši španski ministar vanjskih poslova i član Socijalističke stranke (PSOE) koja je trenutno na vlasti.

Još je interesantniji navod iz teksta u Demokracia.com u kojem se navodi da je Veton Surroi, ugledni kosovski intelektualac i savjetnik Besnika Bislimija, zamjenika kosovskog premijera, prije nekoliko dana naveo da kosovski prioritet nije članstvo u UN-u – koje uvijek mogu zaustaviti Rusija ili Narodna Republika Kina. Imperativ je, prema Surroijevim riječima, osigurati priznanje svih članica EU.

Borba Grčke i Turske

Grčka je proteklih mjeseci ojačala svoju saradnju s Albanijom koja je prihvatila, naprimjer, utvrđivanje granice na moru. Atina time nastoji smanjiti utjecaj Turske, ali i poboljšati uvjete za život svoje manjine.

U tom je kontekstu priznanje Kosova logičan korak kojim bi se Atina pretvorila u konkurenta Ankari u albanskom korpusu, posebno uzevši u obzir negativan turski utjecaj na Kosovu. Dodajmo tome da je Miroslav Lajčák, posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Slovak koji bi mogao utjecati na promjenu razmišljanja u Bratislavi, piše Jutarnji.hr.

Čitaj još:   VUČIĆU OKREĆU LEĐA: PRIZNAJE LI GRČKA KOSOVO?

Kipar će slijediti Grčku, a Rumunija je već bila oprezno sugerirala sklonost priznanju Kosova. Provedba ovog scenarija bila bi ozbiljan udarac pregovaračkoj poziciji Beograda, jer u toj jednadžbi u potpunosti nestaje utjecaj Rusije.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more