IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKO BRAVO: BiH protiv HRVATSKE na Eurobasketu ispisala novu stranicu historije sporta… (foto)

Ženska košarkaška reprezentacija BiH je izborila četvrtfinale Eurobasketa današnjom pobjedom nad Hrvatskom rezultatom 80: 69…

STRASBOURG: Svijet, Sport, vijesti… ponedeljak, 21.06.… 18: 44… VELIKO BRAVO: BiH protiv HRVATSKE na Eurobasketu ispisala novu stranicu historije sporta… (foto)

BiH pobijedila Hrvatsku i plasirala se u četvrtfinale…

Ženska košarkaška selekcija BiH večeras je u francuskom Strasbourgu u meču osmine finala pobijedila Hrvatsku sa 80:69 i plasirala se u četvrtfinale.

Izabranice Gorana Loje su nakon prvih 20 minuta igre 33: 36, ali su u nastavku odigrale sjajno i stigle do historijskog uspjeha.

BiH je do trijumfa predvodila sjajna Jonquel Jones sa 24 poena i čak 17 skokova.

Nikolina Babić je ubacila 16 poena, Miljana Džombeta 14, Anđela Delić 12, a Marica Gajić sedam koševa i osam skokova.

U Hrvatskoj se istakla Ivana Dojkić sa 22 koša.

BiH će u četvrtfinalu 23. juna u Strasbourgu igrati protiv Francuske.

Nacionalna selekcija BiH je dobro počela susret, povela sa 5: 1, no potom Hrvatice prave seriju 10: 0 i dolaze u prednost 11: 5. No, naše košarkašice su se uspjele vratiti u igru i na kraju prve četvrtine su bile u prednosti rezultatom 19: 18.

Čitaj još:   I DRUGI KANDIDAT ZA NAČELNIKA TRAVNIKA: Nakon Mirsada Pece i Elvedin Kanafija izgubio bitku s koronom... (foto)

Početak druge četvrtine je bio za zaborav. Prvih pet minuta smo postigli samo jedan koš i prava je sreća što ni Hrvatice nisu bile pretjerano raspoložene, te su u 15. minuti imale prednost od “samo” osam poena (29: 21).

U drugom dijelu druge četvrtine naše košarkašice su prvenstveno sjajnom odbranom iz kojih su postizale lagane poene stigle do minus tri, te se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu Hrvatske rezultatom 36: 33.

U trećoj četvrtini naša selekcija je odigrala odlično zahvaljujući fenomenalnoj Jonquel Jones, te je u posljednju dionicu igre ušla s prednošću 52:50.

U posljednjoj četvrtini Hrvatice su pokušale dalekometnim šutevima stići do pobjede, no naše reprezentativke su odigrale fenomenalno, a kada su u posljednje dvije minute ušle s plus devet (70:61) bilo je jasno da će proći u četvrtfinale među osam najboljih evropskih selekcija.

Jonquel Jones je predvodila naš tim sa 24 poena, 17 skokova i 5 asistencija.

U četvrtfinalu koje se igra u srijedu naše košarkašice će igrati protiv evropskih viceprvakinja Francuskinja.

Ovo već sada najbolji plasman naše ženske košarkaške reprezentacije u historiji. Daleke 1999. godine naše košarkašice su zauzele deseto mjesto, a sada će u najgorem slučaju biti osme.

Izvor iBalkan.net / (Reprezentacija.ba)

Čitaj još:   NAJSKUPLJI LIJEK NA SVIJETU, PUŠTEN U PROMET: Košta preko 2 miliona, liječi ove bolesti... (foto)
Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more