IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJAVA UŽASA: DODIK UVJEŽBAVA SPECIJALCE, namjerava nabaviti hiljadu automatskih pušaka i dva drona “Gavrani- ubice”… (foto i video)

Posljednjih mjeseci jedinice MUP-a RS-a pojačale su svoje aktvnosti, a za petak su najavljene dvije vježbe – prva na Jahorini, a druga u Mrkonjić Gradu…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 22.10.2021…00: 16… NAJAVA UŽASA: DODIK UVJEŽBAVA SPECIJALCE, namjerava nabaviti hiljadu automatskih pušaka i dva drona “Gavrani- ubice”… (foto i video)

MUP Republike Srpske namjerava početkom naredne godine nabaviti 1044 automatske puške i dva drona “Gavran- ubica”.

Ovo je navedeno u “povjerljivom” dokumentu MUP-a RS koji se odnosi na plan javnih nabavki za 2022. godinu u koji su tri nezavisna medijska izvora imala uvid.

Planirana je nabavka 600 automatskih pušaka za posebne policijske snage i 444 duge cijevi za pripadnike Žandarmerije”, objasno je medijski sagovornik.

Isti izvori navode da je MUP RS-a na nedavno održanom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2021” u Beogradu rezervisao i i dva drona “Gavran-ubica”, koji se proizvodi u Srbiji.

“Novi proizvod kompanije ‘Jugoimport’, dron ‘Gavran’, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine. ‘

Gavran’ obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj–tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.Ovaj dron-ubica radi sa nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio-linka.

Uništava sve vrste ciljeva na zemlji– tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pešadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove”, objavila je Radio televizija Srbije u svom izvještaju sa Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme.

Čitaj još:   NAREDNE Nedelje stiže GRIP I EPIDEMIJA, najgore će biti poslije 20. januara...

Sajmu u Beogradu 13. je oktobra ove godine prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

No, vratimo se nabavci automatskog naoružanja. MUP RS, kako je navedeno na početku teksta, namjerava početkom naredne godine nabaviti 1044 automatske puške za potrebe Specijalne jedinice MUP-a RS i Žandarmerije, policijske jedinice koja je osnovana u septembru 2019. godine. Prilikom formranja Žandarmerije, čelnici RS-a su saopćili da će ta policijska jedinica djelovati kao i Jedinica za podršku u kriznim situacijama, velikim akcijama u održavanju sigurnosti ali i “biti mobilna i djelovati u različitim izazovima”.

“Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba štititi sigurnost RS-a, sigurnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost . Svi oni koji žive u RS bit će zaštićeni od strane našeg SAJ-a (Specijalna antiteroristička jedinica) i jedinice Žandarmerije, koje imaju svoje baze širom RS-a. To je jedni cilj, da branimo sve naše vrijednosti u RS-u, kazao je tada ministar unutarnjih poslova RS-a”, Dragan Lukač.

Inače, posljednjih mjeseci ove jedinice MUP-a RS-a pojačale su svoje aktvnosti, a za petak su najavljene dvije vježbe – prva na Jahorini, a druga u Mrkonjić Gradu. O aktivnostima MUP-a RS, u četvrtak je popodne predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić upoznao i američkog dplomatu Gabrijela Eskobara.

Čitaj još:   NAJAVA UŽASA, BAKIR NAKAŠ O PLANU DA RS NAPRAVI SPOMENIK U SARAJEVU: "Ovo je čisto rasističko izdvajanje jednog naroda" (foto)

– U vježbi učestvuju MUP i Žandarmerija RS te je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Komšića.

Svemu ovome su prethodile su najave lidera SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska donijeti zakone kojim će, faktički, formirati paralelne (para)vojne formacije koje će biti pod komandom tog entiteta, piše Istraga.ba.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more