IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DŽO BAJDEN FORMIRAO UDARNU PETORKU: Šalje moćnu petorku da riješi krize Zapadnog Balkana… (foto)

Politička jesen na Zapadnom Balkanu donosi mnogo veće angažovanje iz Vašingtona i to američke administracije na čelu s predsjednikom Džo Bajdenom…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 25.10.2021…09: 56… DŽO BAJDEN FORMIRAO UDARNU PETORKU: Šalje moćnu petorku da riješi krize Zapadnog Balkana… (foto)

Sjedinjene Američke Države u našu regiju šalju udarnu petorku, danas o tome piše jutarnji.hr.

U Srbiju na funkciju ambasadora stiže prekaljeni diplomata Christopher Hill, svojevremeno jedan od najbližih saradnika Richarda Holbrookea, s kojim je zajedno radio na donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jeffrey Hovenier, trenutačno zamjenik ambasadora u Turskoj, imenovan je ambasadorom na Kosovu.

U Sarajevo će uskoro a sve je provjereno stići Michael Murphy, koji je već radio u Ambasadi SAD-a u BiH. Odlično poznaje (ne)prilike u BiH, ali i u regiji.

Bit će prisutan i James O'Brian, također radio na Dejtonskom sporazumu. Gabriel Escobar je posebni izaslanik za Balkan, iako mu je formalna dužnost “zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju”. Donedavno je radio u Ambasadi SAD-a u Beogradu.

Nedavno je boravio u Briselu gdje je s predstavnicima Evropske unije i NATO-a razgovarao o zajedničkom angažmanu na Balkanu.

Čitaj još:   POSTOJI LI DANAS CRNA GORA?? ?(foto i video)

Državni sekretar Antony Blinken, baš kao i predsjednik Bajden, dobro poznaju politička dešavanja u regiji. S obzirom na to da se EU malo bavi, malo ne bavi regijom, čini se da Amerikanci preuzimaju igru.

Naravno, dva glavna zadatka za Amerikance su stabilizacija stanja u Bosni i Hercegovini i deblokada rada državnih institucija te rješavanje spora između Srbije i Kosova. To podrazumijeva da se smanji negativni utjecaj Rusije koja daje podršku secesionističkoj politici koja dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska.

State Department, kao i Ambasada SAD-a u BiH ranije su najavljivali da će upotrijebiti sankcije prema onima koji podrivaju teritorijalni integritet i suverenost BiH.

Izvor Jutarnji.hr / iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more