IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA SPAVANJE KRAĆE OD ŠEST SATI RADI NAŠEM MOZGU? (foto)

Doktorka objasnila je što se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može da napravi i samo jedan sat više…

BRIGHAM: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 29.10.2021…10: 26… ŠTA SPAVANJE KRAĆE OD ŠEST SATI RADI NAŠEM MOZGU? (foto)

Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcionisanje, koncentraciju, motivaciju i uspješno odrađivanje dnevnih obaveza, ali uprkos čestim upozorenjima i savjetima, ljudi se ne pridržavaju pravila da spavaju otprilike osam sati.

Doktorka Rebeka Robins objasnila je što se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može da napravi i samo jedan sat više.

„Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako mijenjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sledeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije“, kaže dr Robins.

Takođe, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da obole od gripa i raznih virusa jer imunitet pada i postajete osjetljiviji.

Čitaj još:   BS: Bošnjački narod, najviše stradao od početka devedesetih godina, protjerivanja, prijetnje BOŠNJACIMA od Pljevalja do Herceg Novog... (foto)

Imati tačan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja.

„Mnogi misle da je samo djeci potrebna dobra rutinu spavanja, ali potrebna je i odraslima.

Dr Robins predlaže da ne koristite mobilne telefone prije spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Takođe, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati mobilni u ruke, to može dodatno da vam oteža da zaspite, piše LADBible, prenosi Večernji hr…

izvor Večernji.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more