IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČUDNA ČUDA Čelnika Istočnog Sarajeva: Ploču sa imenom Ratka Mladića mi ćemo čuvati i paziti… (foto, video)

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je za sinoćnje “skrnavljenje spomen- ploče na Vracama odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti”…

SARAJEVO: BiH, Crna Gora, vijesti, petak, 26.11.2021… 09: 52… ČUDNA ČUDA Čelnika Istočnog Sarajeva: Ploču sa imenom Ratka Mladića mi ćemo čuvati i paziti… (foto, video)

LJUBIŠA Ćosić je rekao da ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

– Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati- poručio je Ćosić.

Ćosić je naveo da u Sarajevu postoje table koje vrijeđaju srpski narod, ali da nikada nikome od Srba nije palo na pamet da ih uništi ili ošteti.

Sinoć je zelenom farbom prešarana “spomen- ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na vojnu smotru” koju je tu u maju 1992. godine izvršio ratni zločinac Ratko Mladić, ali je očišćena ubrzo.

– Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se ploča nalazi pokrivena je video nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno – navodi Srna.

Čitaj još:   STIŽU, KIŠA I SNIJEG…: Kako nas vrijeme očekuje do petka

Ploča na Vracama bila je posuta bijelom farbom i 17. novembra.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR- a da sa ulaza na područje općine Novo Sarajevo naloži skidanje ove ploče, koju je postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo 2014. godine.

izvor N1

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more