IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SENAD PEĆANIN: “Prisustvujemo kulminaciji tragedije u BiH koju je vodio Dodik i godinama činio sve da stvori okolnosti …”

Za očekivati je da u ponedjeljak većina poslanika izglasa nepovjerenje aktuelnoj Vladi i okonča agoniju koja je Crnu Goru skrenula sa puta ka Evropskoj Uniji, ocijenio je sarajevski advokat i publicista Senad Pećanin u “Pressingu” Gradske RTV.

“To je korak koji može vratiti Crnu Goru na kolosjek u kojem je bila lider na Zapadnom Balkanu, kada je riječ o EU integraciji. To je prilika da Crna Gora, uz velike cijene koje su već plaćene, takvo stanje anulira i vrati se na pravi kolosjek”, kazao je Pećanin.

Vlada Zdravka Krivokapića je, navodi, učinila sve da anulira rad prethodnih.

“Nažalost, zemlja je vraćena unazad i to je ozbiljno iskušenje. Vjerujem da će agonija sa ovakvom Vladom biti okončana na zasijedanju Skupštine u ponedjeljak”, rekao je Pećanin.

Čitav region vraćen deceniju unazad

Jučerašnje izglasavanje u Skupštini entiteta Republika Srpska o povlačenju iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, tvrdi Pećanin, označava pravni, ustavni i državni udar, jer predviđa ukidanje i kraj suverene i međunarodno priznate države BiH.

Takvu odluku vidi kao kulminaciju politike koju personalizuje Milorad Dodik.

“Pokušava se ponovo dovesti u pitanje država BiH. Ono što nudi zračak nade je da su sve nacionalne srpske opozicione partije u RS vrlo jasno odbile prijedloge Milorada Dodika. I to na takav nedvosmislen način, koji je najbolje formulisao predsjednik najveće opozicione stranke SDS Mirko Šarović, koji je rekao da opozicija neće slijediti neodgovornu politiku Dodika, ocjenjujući da je takav postupak delegitimisanja i rušenja državnog poretka put u rat”, poručio je Pećanin.

Ukoliko Srbija i Rusija ne odustanu od podrške Dodiku, čija politika je usmjerena na prekompoziciju Zapadnog Balkana i podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta više država regiona, uključujući i Crnu Goru, Pećanin smatra da bi posljedice mogle biti katastrofalne.

“Uvjeravam svakoga da je velika zabluda očekivati da će se ovakve odluke moći sprovesti bez rata. To je zastrašujuća mogućnost, koja se čini sasvim izgledna, ukoliko Srbija i Rusija ne odustanu od podržavanja Dodika, na putu kojem se već dugo kreće. Sa druge strane, ako predstavnici međunarodne zajednice, a prije svega američka administracija, ne izvrše puno veći uticaj i pritisak na vlasti RS i pokažu da su zaista ozbiljni u deklaracijama koje pišu ovih dana – BiH i region idu u zastrašujući scenario novog razdoblja rata, užasnih patnji i zločina”, upozorava Pećanin.

Čitaj još:   SENAD Pećanin o odrastanju u BIJELOM POLJU: Da se doktor pitao zvao bih se…

Ponavlja da riskantna Dodikova politika ne može donijeti ništa dobro.

“Prisustvujemo kulminaciji tragedije u BiH koju je vodio Dodik i godinama činio sve da stvori okolnosti da država ne funkcioniše, a onda to koristi kao ključni argument da je neodrživa” , kazao je Pećanin.

Navodi da deklaracije i objave međunarodne zajednice nisu efikasno sredstvo, ukoliko ne sadrže mjere koje Zapad sprema da preduzme radi očuvanja mira u BiH i regionu.

“Za sada toga nema i mislim da će to biti neophodno, ako Vašington i Brisel misle da igraju ulogu na koju su se obavezali potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i svim onim opredjeljenjima o pripadnosti BiH i regiona Evropi. Naredih dana treba očekivati njhovu reakciju u tom smjeru”, dodaje Pećanin.

Proteste u Srbiji ocjenjuje kao izuzetno važne i dodaje da Aleksandra Vučića, prvi put od kad je na vlasti, dovode pred ozbiljno iskušenje.

“Tome svjedoči povlačenje Zakona o eksproprijaciji čiji značaj je daleko veći od same materije koju reguliše. On pokazuje da je, prvi put, režim ozbiljno poljuljan i to pokazuju njegove (Vučićeve) reakcije samo nekoliko dana ili sati prije nego je saopštio da će zakon biti povučen, davao čvrste garancije kako rezolutno odbija opravdane zahtjeve građana. Brojnost, masovnost i kapilarna volja građana da uprkos svemu izađu, podsjeća na situaciju koju je imao Slobodan Milošević sa demonstacijama i pokretom Otpor”, navodi Pećanin.

Vučićeva politika je, kaže, pogubna za građane Srbije, ali i čitav region.

“Za očekivanje je da će, ukoliko Vučić nastavi sa ovakvim odnosom, Srbija postati novo poprište dramatičnih sukoba između pristalica režima i sve većeg broja građana koji vide da takva politika vodi zemlju sve dalje od Evrope i Zapada “, uvjeren je on.

Čitaj još:   Fudbaleri i navijači Sarajeva proslavili titulu prvaka BiH ... (foto i video)

Međunarodna zajednica pred velikim izazovima

Odnos međunarodne zajednice, konkretno SAD, prema Zapadnom Balkanu, tvrdi Pećanin, zavisi od geopolitičkih dešavanja gdje Kina postaje najozbiljniji konkurent na globalnoj sceni.

Predsjednik Džozef Bajden koji je, podsjeća, bio jedan od najagilnijih senatora Kongresa u odbrani BiH tokom rata, iz tih i drugih razloga donio je razočaranje zbog reakcija na trenutna dešavanja.

“Nažalost, ono šo se očekivalo kao kontinuitet njegovih reakcija prema BiH i regionu, do sada je izostalo. Razloga je mnogo, a na to su uticala sama dešavanja u Americi, unutrašnji problemi i užasno nasljeđe koje je ostavila Trampova administracija svijetu, a pogotovo SAD. Vjerujem da će preovladati svijest da ni Evropa ne može biti stabilna, ako Balkan to ne bude”, zaključio je Pećanin.

izvor: aktuelno.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more