IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALANSERI IZ PLJEVALJA: Policija nije odustala od PRIJAVE PROTIV EMIRA PILAVA…

Protiv Pljevljaka Emira Pilava, koji je zajedno sa ocem napadnut u jednom od lokala u tom gradu nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, u etnički motivisanom napadu, CB Pljevlja podnijelo je prijavu zbog prekršaja, jer je u toku ovog incidenta jednom od napadača na njega uputio uvrjedljive riječi.

Uprkos tome što je Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio Upravi policije, odnosno CB Pljevlja, kao podnosiocu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Emira Pilava da odustane od istog i o tome obavijesti nadležni Sud, te ocijenio da ne treba izjednačiti, posebno kod tako osjetijivog, etnički motivisanog, incidenta, žrtvu sa nasilnicima– CB Pljevlja nije odustao od prijave.

Pilavu je prvog dana februara na adresu stigao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega.

Podsjetimo, 31. avgusta došlo je do napada na dva Bošnjaka, oca i sina, koji su boravili u jednom lokalnom kafiću u Pljevljima. Nakon ovog događaja, Pljevljak Emir Pilav i njegov otac Nurija Pilav, podnijeli su pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog provjere postupanja policijskih službenika Centra bezbjednosti Pljevija, a u odnosu na sumnju da nijesu iskorišćena sva ovlašćenja, te da napadači nijesu blagovremeno saslušani. Savjet je ocjenio da je došlo do povrede prava građanina Emira Pilav i Nurije Pilav kao i da je primjena policijskih ovlašćenja trebala biti jasna, potpuna i blagovremena.

Kako se navodi u Zaključku u koji je Standard imao uvid, Savjet iskazuje zabrinutost da su se postupajući policijski službenici možda nalazili pod određenim pritiskom tada aktuelnih političkih dešavanja u opštini Pljevija, što ih je u određenoj mjeri ograničilo kod efikasne i djelotvorne primjene policijskih ovlašćenja.

Čitaj još:   PLJEVLJA– ZA PSOVANJE MAJKE I''MRŠ U DŽAMIJU'' KAŽNJEN SA 250 eura...

”Primjena policijskih ovlašćenja mora biti nepristrasna, objektivna i profesionalna. Bez obzira na tenzije prisutne u okruženju, policijski službenici ne treba da balansiraju, već da zakon odlučno primjenjuju i sprovode”, piše u zaključku.

U pritužbi Emira Pilava stoji objašnjenje da su dan nakon parlamentarnih izbora, on i njegov otac na terasi caffe City napadnuti od strane Gorana Kneževića, Darka Kneževića i Vladana Kneževića.

Međutim, policija je prema navodima iz pritužbe ali i ocjeni Savjeta napadače privela na saslušanje tek sjutradan, odnosno jednog od njih nakon 15 dana. Savjet konstatuje i da jedan od napadača, Darko Knežević, nije ni obuhvaćen zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, policija je podnijela prijavu protiv napadnutog Emira Pilavajer je povodom predmetnog događaja jednom od Kneževića uputio uvrjedljive riječi.

Savjet preporučuje Upravi policije odnosno CB Pijevija, kao podnosiocu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Emira Pilava da odustane od istog i o tome obavijesti nadležni Sud. Ističu da se žrtve i napadači ne smiju izjednačavati.

Portal Standard je još 27. decembra 2021. godine, uputio pitanja Upravi policije, da li će Centar bezbjednosti Pljevlja podnijeti prijavu protiv jednog od napadača Darka Kneževića; da li će UP u ovom slučaju uvažiti mišljenje i zaključak Savjeta; zašto jedan od napadača, Goran Knežević, nije saslušan kad i ostali nego tek kasnije, po nalogu državnog tužioca;

Čitaj još:   U LAŽI SU KRATKE NOGE: ZAŠTO JE KRIVOKAPIĆ IZNENADA OTPUTOVAO U BEOGRAD?

Da li je UP ispitala postupanje VBS Zorana Mrdaka u ovom slučaju i šta je utvrđeno, kao i da li će UP, odnosno CB Pljevlja odustati od prekršajne prijave protiv žrtve napada Emira Pilava, zbog toga što je, kako se navodi, zbog napada na njega i oca, jednom od Kneževića uputio uvrjedljive riječi.

Odgovore nijesmo dobili ni nakon više od mjesec dana.

izvor: standard.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more