IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ U PROBLEMU: Amerikanci ga upozorili, Srbija da stane rame uz rame sa Evropskom unijom… (foto, video)

“Sjedinjene Države vjeruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona“, saopćio je glasnogovornik State Departmenta u odgovoru za Glas Amerike…

VAŠINGTON- BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 23. 02. 2022… 09: 52… VUČIĆ U PROBLEMU: Amerikanci ga upozorili, Srbija da stane rame uz rame sa Evropskom unijom… (foto, video)

U odgovoru na pitanja Glasa Amerike o tome kakvu reakciju SAD očekuju od Srbije kada je riječ o ruskom priznanju dva otcijepljena regiona u istočnoj Ukrajini, te da li bi Beograd trebalo da uskladi stavove sa Zapadom, između ostalog i u pogledu sankcija, glasnogovornik je naveo da „Washington pozdravlja nedavnu izjavu predsjednika Vučića da Srbija razumije značaj poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

Također je podsjetio da „Sjedinjene Države ulažu ogromne napore da pronađu diplomatsko rješenje“.

„Ako Rusija zaista želi da pregovorima dođe do rješenja, kao što tvrdi, postoji put za to“, naveo je neimenovani glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike.

Čitaj još:   CRVENI METEOALARM: Stižu nove NEPOGODE, snažna OLUJA i gromovi će pogoditi ove gradove...

Prethodno je u odgovoru Glasu Amerike Evropska unija saopćila da će reagovati sankcijama na kršenje međunarodnog prava Rusije i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika EU Petera Stana upućenom Glasu Amerike.

Kriza između Rusija i Zapada, koja traje nekoliko mjeseci, dodatno je eskalirala kada je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost otcijepljenih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska, što je izazvalo burne reakcije zapadnih saveznika i uvođenje novog seta sankcija Rusiji, uključujući i zaustavljanje projekta Sjeverni tok 2…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more