IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Damir ŠEHOVIĆ: Poručio DRITANU, neprihvatljiv proruski i vučićevski SNP da dominira u vladi… (foto)

U novonastalim okolnostima oni ne bi smjeli imati dominantnu ulogu u vladi. Niti mogu biti ključni u bezbjednosnom sektoru u zemlji koja je članica NATO…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 16. 03… 07: 48… Damir ŠEHOVIĆ: Poručio DRITANU, neprihvatljiv proruski i vučićevski SNP da dominira u vladi… (foto)

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović kazao je na jučerašnjem sastanku mandataru za sastav vlade Dritanu Abazoviću da je za SD, ali i ostale suverenističke stranke prioritet potpisivanje konkretnog političkog sporazuma o manjinskoj vladi, ali da je apsolutno neprihvatljivo da u novoj izvršnoj vlasti dominira ,,proruski i vučićevski SNP“, saznaje Pobjeda.

Po planu koji je predstavljen Šehoviću, ali i ostalim suverenističkim strankama, SNP-u Vladimira Jokovića bi pripalo pet ili šest ministarskih funkcija na ključnim pozicijama uključujući i dio bezbjednosnog sektora kao i funkcija predsjednika parlamenta.

Više izvora Pobjede reklo je da je Šehović saopštio Abazoviću da zbog geopolitičke situacije proruske i provučićevske partije ne bi trebalo da budu dominantne u vladi, jer bi to ,,bila gora vlada od one Krivokapićeve“.

– U novonastalim okolnostima oni ne bi smjeli imati dominantnu ulogu u vladi. Niti mogu biti ključni u bezbjednosnom sektoru u zemlji koja je članica NATO. Osim toga, problematično je da su vrednija pet poslanika SNP- a sa proruskom ideološkom profilacijom od pet poslanika građanskih partija SD- a i SDP- a – citirao je izvor Pobjede Šehovićeve riječi na sastanku.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: Jasna poruka iz SAD, nema mjesta u vlasti za antievropske snage... (foto)

Predsjednik SNP- a u javnim nastupima nije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, a i upitna je njihova podrška za rezoluciju koju je u parlamentarnu proceduru predao SDP, podržan od ostatka opozicije.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na sastanku opozicije koji je održan u ponedjeljak, slične stavove kao i Šehović su iznijeli i predsjednik DPS-a Milo Đukanović i lider SDP-a Raško Konjević.

Situaciju oko formiranja vlade komplikuje i činjenica da se u razrađenoj platformi, koja je sada klasični politički sporazum i precizno definiše odnose među akterima u vladi i parlamentu – a koja je već potpisana od strane svih učesnika u pregovorima izuzev Ure i SNP-a – pominje i eksplicitna osuda genocida u Srebrenici.

– Ukoliko SNP odbije da potpiše platformu i sporazum, upitno je njihovo učešće u vladi jer nije prihvatljiv partner suverenističkim partijama, ali i našim evroatlantskim partnerima – rekao je izvor Pobjede.

Konačna sudbina pregovora o formiranju biće poznatija danas, nakon završetka sastanka svih lidera koji učestvuju u pregovorima.

U platformi za formiranje evropske vlade navodi se da su ključni ciljevi usklađivanje spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike sa EU i NATO, podrška prijedlogu rezolucije o agresiji Rusije na Ukrajinu, reforma pravosuđa, izborna reforma, uređenje odnosa sa SPC i CPC u skladu sa Ustavom i zakonom, zakon o popisu uz konsenzus svih potpisnika.

U dokumentu se navodi da, polazeći od potrebe da se u Crnoj Gori riješi politička i institucionalna kriza, treba da se ubrza proces evropske integracije, prevaziđu izražene nacionalne, etničke, vjerske, političke i socijalne podjele, a imajući u vidu po mir i bezbjednost prijeteću situaciju u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu potpisnici platforme su saglasni da će 43. vlada Crne Gore nastaviti da jača Crnu Goru kao evropsku, građansku, sekularnu i antifašističku državu, uz dosljedno poštovanje Ustava Crne Gore i preuzetih međunarodnih obaveza.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: Tajnih sastanaka Abazovića sa Vučićem je bilo, manjinska vlada je njihov rezultat... (foto, video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more