IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIPA uhapsila više od 20 kriminalaca: Na listi uhapšenih i član Zemunskog klana Krečo i jedan sudija… (foto)

Željko Radovanović zvani Krečo, član Zemunskog klana i jedan od najbližih saradnika Ljubana Ećima, uhapšen je jutros u Bijeljini u velikoj akciji SIPA- e…

BIJELJINA: Regija, Crna Hronika, srijeda, 13. 04. 2022… 09: 38… SIPA uhapsila više od 20 kriminalaca: Na listi uhapšenih i član Zemunskog klana Krečo i jedan sudija… (foto)

Krečo je jedan od više od 20 kriminalaca uhapšenih u srijedu ujutro po naredbi Tužilaštva BiH, saznaje Istraga.ba. Svi navedeni su osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima trgovina opojnim drogama i pranje novca.

Među osumnjičenima je i jedan sudija koji je bio povezan sa ovom kriminalnom grupom. Akciju provode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Pretresi traju u Bijeljini, Brčkom, Zvorniku, Palama, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Sarajevu. Većina informacija prikupljena je na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Enom.

Željko Radovanović Krečo povezan je sa kriminalcima iz Bosanske Gradiške koje predvodi Milivoje Lovrenović. Obojica su još 2007. godine hapšeni u Srbiji, zbog trgovine drogom. Grupa je bila u direktnoj vezi sa Ljubanom Ećimom, kumom Željka Ražnatovića Arkana, za kojim je, zbog optužbi za ratne zločine u BiH raspisana crvena interpolova potjernica. Ova grupa je povezana sa Zemunskim klanom i Lukom Bojovićem.

Prodaja heroina i kokaina– Okrivljeni Željko Radovanović i Predrag Njegovan, u Beogradu, u više navrata neovlašteno su stavili u promet opojnu drogu heroin i kokain, tako što je po zahtjevu okrivljenog Željka Radovanovića okrivljeni Predrag Njegovan u stanu u Ulici Stojana Protića broj 39, stan broj 1, koji stan je iznajmio Milivoje Lovrenović, a koji stan je za skrivanje opojne droge namijenjene prodaji koristio okrivljeni Predrag Njegovan- piše u optužnici podignutoj 14. maja 2008. godine.

Nadalje, u optužnici se spominje i stan u Ulici Franca Rozmana na broju 18 u Beogradu, koji je kupio Mladen Grbić iz Bosanske Gradiške, a koji je korišten za skrivanje droge. Ključeve od tog stana imao je Predrag Njegovan koji je živio u kući koju je koristio– Ljuban Ećim.

Čitaj još:   VIC DANA: Perica uletio u kuću sav zadihan, pa s vrata ocu i majci postavio škakljivo pitanje… (foto)

Beogradski tužioci su napisali da je Milivoje Lovrenović Predraga Njegovana predstavljao kao svog rođaka. Inače, Njegovan je rođen u Novoj Gradišci u Hrvatskoj, gdje je rođen i Milivoje Lovrenović koji je u međuvremenu preselio na desnu obalu Save, u Bosansku Gradišku, na teritoriji BiH.

Godinama je Ljuban Ećim slovio za jednog od najmoćnijih ljudi banjalučkog i beogradskog podzemlja, jer je bio jedan od saradnika Željka Ražnatovića Arkana i njegove supruge – Cece. Prilikom policijske akcije u decembru 2007. godine, kod Ećima je pronađen i pištolj sa posvetom koji je dobio od Arkana.

– Ljubanu. Od komandanta Arkana – pisalo je na pištolju koji pokazan medijima u MUP-u Srbije, neposredno nakon akcije. Osim pištolja, u stanu Ljubana Ećima su pronađeni i lažni dokumenti koje je koristio prilikom dolaska u BiH, gdje je bio osumnjičen, a danas i zvanično optužen za ratne zločine u Kotor Varoši.

Nakon što je u januaru 2000. godine ubijen Željko Ražnatović Arkan, Ljuban Ećim je nastavio održavati prijateljske veze sa njegovom suprugom Svetlanom Ražnatović.

Iz zatvora u Foči organizirao transport i prodaju kokaina u EU

Tada je, naime, u kući direktora Sektora za carine UIO Zdravka Cvjetinovića pronađen njegov ugovor o jemstvu potpisan sa Zlatom Radovanović, suprugom Ećimovog saradnika Željka Radovanovića, koja je također procesuirana zbog organizovanog kriminala. Zlata Radovanović je 26. januara 2012. godine podigla 120 hiljada marka kredita u Sparkasse banci, a žirant joj je bio tadašnji direktor sektora za Carine u Upravi za indirektno oporezivanje – Zdravko Cvjetinović, koji je na tu poziciju imenovan na prijedog SNSD- a.

Cvjetinovićev “žirant” Željko Radovanović Krečo nekoliko je puta bio hapšen zbog poslova sa drogom. U okviru policijske akcije Titan, koju je u septembru 2012. godine proveo MUP Republike Srpske, Radovanović je uhapšen zbog sumnje da je iz zatvora u Foči organizirao transport i prodaju kokaina na području Evropske unije. Krečo je, prema informacijama Istrage, zaključio da ga je “ocinkao” Saša Vidović, Bijeljinac koji je dovođen u vezu sa likvidacijama koje je naručivao škaljarski klan.

Čitaj još:   FAHRO OBJASNIO MATI, KOLIKI JE ON MUSLIMAN: Umjesto ajeta citirao šiijskog pisca...

Saša Vidović je osuđen zbog ubistva Miroslava Lazarevića i kaznu je izdržavao u Foči. Željko Radovanović je svakodnevno angažirao ljude da ga premlaćuju zbog “izdaje”. Zbog svakodnevnog pritiska, Vidović se u oktobru 2020. godine objesio u fočanskom zatvoru.

Njegova supruga Nataša se, nakon toga, udala za Zlatana Ćuka, još jednog Bijeljinca koji je bio član podzemlja i koji je više puta hapšen. I Zlatan Ćuk je povezan sa pripadnikom škaljarskog klana Milošem Božovićem (kojeg je štitio Mladen Milovanović, policijski inspektor blizak Siniši Kostreševiću). Prema dokumentu Tužilaštva BiH iz marta ove godine, Zlatana Ćuka i Miloša Božovića je 2018. godine namjeravao ubiti Darko Elez.

izvor Istraga.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more