IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Švedska šalje delegaciju u Tursku radi razgovora o članstvu u NATO- u… (foto)

Švedska nije uspjela postići dogovor sa zvaničnom Ankarom u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO- u…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 16. 05. 2022… 12: 48… ANKARA: Švedska šalje delegaciju u Tursku radi razgovora o članstvu u NATO- u… (foto)

Švedska će poslati delegaciju diplomata u Turkiye kako bi razgovarali o odluci skandinavske države da podnese zahtjev za članstvo u NATO- u, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potvrdila je da će delegacija vrlo brzo posjetiti Ankaru.

Osvrnuvši se na reakciju Moskve na zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, Linde je rekla da je Rusija širila kampanje dezinformacija da su Šveđani nacisti.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka u Švedskoj odlučila je u nedjelju da država treba da podnese zahtjev za članstvo u NATO- u.

Premijerka Magdalena Andersson rekla je da bi to bila najbolja odluka za bezbjednost Švedske.

Linde je u objavi na Twitteru opisala potez svoje stranke kao “istorijsku odluku”.

Čitaj još:   LUDA Prognoza vremena za vikend: Stiže šok preokret... (foto)

“Danas je Socijaldemokratska stranka Švedske donijela istorijsku odluku da kaže da podnošenju zahtjeva za članstvo u odbrambenom NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbjednosnu situaciju za Švedsku i Evropu u cjelini”, navela je Linde.

Nakon što se o ovom pitanju raspravi u parlamentu u ponedjeljak, očekuje se da će Švedska i Finska zajedno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO- u najkasnije do srijede.

Švedska nije uspjela postići dogovor s Turkiye u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO- u, ali je najavljeno da će nastaviti pregovore.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji se tokom vikenda sastao s švedskom kolegicom Linde na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO- a u njemačkoj prijestolnici Berlinu, rekao je da Švedska i Finska otvoreno podržavaju terorističku organizaciju PKK/ YPG.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more